Gaius Cilnius Maecenas

Gaius Cilnius Maecenas  (70 v.Chr. - 8 v.Chr.) was een beroemd Romeins staatsman, vertrouweling en naaste medewerker van keizer Augustus. Kunst was zijn grote liefhebberij. Maecenas was een vroege sponsor van artistiek talent. Het woord mecenas vond als afgeleide van zijn naam een weg naar onze spreektaal.

Hij was een veelzijdige figuur, die Maecenas. Koopman, raadsman, diplomaat, feestvierder, kunstliefhebber. Het was allemaal op hem van toepassing. Door zijn diplomatieke talent schopte hij het tot naaste medewerker van keizer Augustus. Hij fungeerde als een soort minister van Binnenlandse Zaken en verving de keizer als deze op reis naar het buitenland was. Bij onderhandelingen schoof hij menigmaal aan tafel aan. Heikele kwestie suste hij met het devies dat ‘vrijgevigheid loonde om later te kunnen ontvangen.’

Feest

Gaius organiseerde grote feesten in zijn luxe villa op de Esquilijn, een van zeven heuvels van Rome. Voor deze gelegenheden doste hij zich uit met exotische gewaden en juwelen. Keizer Augustus zou er grapjes over hebben gemaakt. Maecenas voelde zich aangetrokken tot zowel charmante dames als mooie jongens, Daar keek men in de oudheid niet zo van op. Zijn favoriete gerecht was muilezelgebraad. Volgens Plinius die veel later over hem schreef, was de begeleidende wijn bij de copieuze maaltijden afkomstig van het eigen landgoed en van hoge kwaliteit. Het dessert liet hij lekker tegendraads voorafgaand aan de hoofdmaaltijd serveren.

Dichterlijke aspiraties

Als schrijver stelde Maecenas niet veel voor. Seneca leverde enkele fragmenten van zijn teksten over. Bekender stond hij om zijn neus voor talent van anderen.. Grote dichters kwamen bij hem over de vloer om uit eigen werk te declameren onder wie Vergilius, Propertius en Horatius.

Hij was een levenskunstenaar die het goede aardse leven niet graag verruilde voor een plekje in de onderwereld. Op zijn ziekbed smeekte hij de goden in een satirisch gedicht dat ze hem desnoods een bochel mochten geven of zijn tanden uithollen, als ze zijn leven maar zouden sparen. Helaas. Maecenas overleed toch in het voorjaar van 8 v.Chr.

Auditorium van Maecenas

Het Auditorium van Maecenas is een semi-verzonken gebouw van 25 meter lang op de Esquilijn in Rome. Mogelijk is het een restant van het residentieel complex van Maecenas waartoe onder andere de villa met warmwater zwembad en weelderige tuinen behoorde. Vanwege een trapsgewijs zitgedeelte denken sommigen dat Maecenas hier in select gezelschap van kunstliefhebbers dineerde en naar de grote dichters luisterden. Wandschilderingen toonden groene tuinen. De zaal zou daarom ook een nymphaeum (zaal met grote fontein) of cenatio (zomereetkamer) geweest kunnen zijn.

Functie / titel:
beschermheer, vertrouweling, adviseur
Plaats geboorte:
Rome
Plaats sterven:
Rome
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Rome

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0