Peter Alma

Peter Alma had zijn hart aan de linkerkant zitten.  Als overtuigd communist liet hij de gewone mens  in zijn schilderingen figureren zoals boeren, arbeiders en stakers.

Rusland was het grote voorbeeld voor communisten in West Europa. Het is daarom niet vreemd dat Alma ook zijn schilderstijl, het figuratief constructivisme uit Rusland importeerde. De stijl kenmerkt zich door geometrische vormen en sober kleurgebruik. In de jaren dertig maakte Alma neutrale voorstellingen als landschappen, stillevens, straatscènes of zeegezichten.

Lang leve de NS

De fors uitgevallen muurschilderingen (1939) op het Amstelstation van Alma's hand waren met twintig bij negen meter destijds de grootste van Nederland. Ze zijn een ode aan de technische vooruitgang en aan de NS. Boven de doorgang naar de perrons zie je het gevleugeld wiel, - symbool van de spoorwegen – afgebeeld met een stuk rails, wielen en treinen. Links daarvan de oude, oosterse wereld: een piramide, moskee en een tempel. Rechts de westerse steden, met Amsterdamse pakhuizen en de Utrechtse Dom, de Eiffeltoren en de Notre-Dame van Parijs, de koepel van de Sint-Pieter in Rome en de skyline van Manhattan.

Weg met de Nazi's!

Op de muur ertegenover schilderde Alma de belangrijkste spoorwegingenieurs en hun treinen. Alma markeerde op een wereldbol in rood de belangrijkste spoorlijnen van het westelijk halfrond. Eens een communist altijd een communist. De lijn van Amsterdam naar Berlijn die in die tijd naar en door Nazi Duitsland reed, weigerde hij erop te zetten..Later werd de lijn er wel aan toegevoegd.
Na de sloop van het oude zwembad aan de Marnixstraat in 2003 kwam er nog een werk van Alma in het Amstelstation terecht: het  tegeltableau Compositie (1955). 

Opleiding

Peter Alma volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1904-1906) en aan de Académie Humbert in Parijs (1907-1914). Hij raakte daar bevriend met schilders als Fernand Léger, Henri le Fauconnier en Piet Mondriaan. Op 11 mei 1922 trad hij te Amsterdam met Brecht Willemse in het huwelijk. Het werd op 21 december 1938 ontbonden.

Functie / titel:
graficus, ontwerper, schilder
Geboorte- en sterfdatum:
18 January 1886 to 23 May 1969
Plaats geboorte:
Medan, Nederlands-Indie
Plaats sterven:
Amsterdam
Sekse:
Man

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0