Steve Jobs

Steve Jobs wordt beschouwd als dé pionier van de computerindustrie. Samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne richtte hij Apple Inc. op. Naast zijn briliante marketingvaardigheden stond hij bekend om zijn iconische uiterlijk: spijkerbroek en zwarte coltrui, zelf bij chice gelegenheden. Jobs stierf in 2011 na een lange strijd tegen alvleesklierkanker.

Na zijn geboorte wordt Jobs geadopteerd door Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopian uit Mountain View. Zij geven hem de naam Steven Paul Jobs. Ze wonen in het gebied wat later Silicon Valley zou worden. Paul nam zijn zoon altijd mee naar de garage, waar hij hem liet zien hoe hij met elektronica om moest gaan. Dit gaf de jonge Steve doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en veel mechanische kennis.

Apple
Op de middelbare school ontmoet Jobs Steve Wozniak, met wie hij ook na de middelbare school nog bevriend bleef. In 1977 richtten ze het bedrijf Apple Computers op en starten met de verkoop van de Apple I, de door Wozniak ontworpen, gebruikersvriendelijke computer. In 1985 verlaat Jobs het bedrijf op bevel van het management. Hij startte vervolgens het bedrijf NeXT Computer, wat ook hardware ontwierp. Na een overname van Apple van NeXT kwam Jobs terug en haalde meteen de bezem door het bedrijf. Vooral het management en diverse projecten moesten eraan geloven. Hoewel hij als CEO een symbolisch inkomen had van slechts één dollar per jaar, had hij aandeleninkomsten van 646,6 miljoen dollar en was daarmee de meestverdienende directeur van 2006 in de VS.

Persoonlijkheid
Jobs stond bekend om zijn sterke persoonlijke opinies. Hij bemoeide zich in het bedrijf overal mee, van de kleinste details van een product tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel. Een andere bijzondere eigenschap van Jobs was de manier waarop hij de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf presenteerde. Hij deed dit tijdens zijn speeches, die de naam ‘Stevenotes’ kregen. Deze gaf hij op wereldwijde conferenties voor een groot publiek. Tijdens deze speeches wist Jobs het publiek om zijn eigen wijzen te boeien en te interesseren. Steevast sloot hij af door eerst het podium te verlaten en vervolgens weer terug te komen om zijn beroemde uitspraak uit te spreken: “One more thing…”. Hierna volgde de lancering van een nieuw product.

Ziekte
In augustus 2004 werd er bij Jobs een zeer zeldzame vorm van alvleesklierkanker geconstateerd. Hij onderging een operatie waarbij de tumor werd verwijderd en zou kunnen genezen zonder chemotherapie of bestraling. In 2009 werd Jobs wederom ziek. Hij schreef een brief aan de werknemers waarin hij vertelde dat hij de situatie had onderschat en dat hij zich om medische redenen tijdelijk terugtrok uit het bedrijf. Dit herhaalde zich in 2011. Jobs trok zich terug en stelde Tom Cook aan als vervangend CEO. In augustus 2011 kondigde Jobs via een brief aan dat hij niet langer kon voldoen aan de eisen die werden gesteld aan een CEO en dat hij per direct zijn functie neerlegde. Op 10 oktober van dat jaar overleed hij aan de gevolgden van alveesklierkanker.

Functie / titel:
Oprichter/CEO Apple inc.
Geboorte- en sterfdatum:
24 February 1955 to 5 October 2011
Plaats geboorte:
San Francisco
Plaats sterven:
Palo Alto
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
San Francisco, Mountain View, Palo Alto
Persoonscategorie:

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1