Bashar al-Assad

Bashar al-Assad heeft zich weten op te werken tot een van de meest gehate leiders van het Midden-Oosten, bij zijn eigen volk en bij zijn buurlanden. Met de Syrische burgeroorlog in een impasse houdt Bashar vast aan de macht. Maar voor hoe lang nog?

Bashar al-Assad werd geboren als tweede zoon van Hafez al-Assad, de destijds president van Syrië. Hafez kwam uit een arme familie en had, door corruptie, verraad en moord, zijn weg omhoog weten te werken naar de top. Bashar studeerde geneeskunde en begon zijn carrière in het grootste militaire ziekenhuis van Syrië. Hij trok in 1992 naar Londen, om daar verder te studeren in de oogheelkunde. Veel interesse in politiek of bestuur had de jonge Bashar niet maar daar zou verandering in komen met de dood van zijn broer Bassel in een verkeersongeluk in 1994. Vader Hafez schoof zijn tweede zoon naar voren als de nieuwe 'troonopvolger' en begon te werken aan zijn machtsbasis.

Valse hoop

De jonge Bashar werkte zich omhoog in het leger en de Syrische staat. Potentiële rivalen werden verwijderd en met hulp van zijn vader bouwde hij een loyale achterban op. Ook versterktte hij de Syrische invloed in buurland Libanon en wist zo pro-Syrische politici in Libanon naar zijn hand te zetten. Na al die voorbereidingen verliep de overdracht van de macht soepeltjes toen vader Hafez in 2000 stierf. Toen Bashar 'verkozen' werd als president liet hij meteen vele honderden politieke gevangenen vrij en in datzelfde jaar trouwde hij met de Syrisch-Engelse Asma. Zowel het Westen als de Syrische bevolking hoopten op een nieuw hoofdstuk in de Syrische geschiedenis.

Maar van de gedroomde hervormingen kwam niets van terecht. Na het aantreden van de Bashar bleef de Syrische economie vooral draaien op de export van olie, die steeds verder terugliep. Economische hervormingen mislukten. Op gebied van buitenlandse zaken liet Bashar zich zeer kritisch uit over Israël en hield hij een stevige vinger in de pap in Libanon, Irak en de Palestijnse gebieden. Ondertussen verbeterde hij zijn relaties met Iran en Rusland. Intern voerde Bashar als president/dictator de druk op dissidenten steeds verder op. Vanaf 2007 liet hij het internetverkeer van de Syrische bevolking controleren. Kritische Syriërs belandden in staatsgevangenissen waar ze gemarteld en vermoord werden.

Einde in zicht?

Weinig wereldleiders hadden een goed woord voor de Syrische president over maar toch leek hij vast in het zadel te zitten. Bashar en zijn vrouw Asma werkten zelfs aan een uitgebreide PR-campagne die hun imago in het Westen moest verbeteren. Tot in januari 2011 de Arabische Lente losbarstte in Tunesië. Al snel volgden protesten in Syrië. Op 18 en 19 maart liet Bashar de protesten bruut uit elkaar slaan. De vlam sloeg in de pan. De Verenigde Staten en EU voerden sancties door tegen Assad en zijn Syrische bondgenoten.

De vreemdzame protesten zijn ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige burgeroorlog. De opstandelingen hebben president Bashar een aantal gevoelige verliezen toegebracht en een aantal belangrijke Syrische functionarissen hebben het regime de rug toegekeerd. Toch lijkt geen van beide kanten het overwicht te kunnen krijgen. Of Bashar al-Assad ooit rekening zal afleggen voor zijn misdaden blijft dus nog even een onbeantwoorde vraag.

Bijnaam / pseudoniem:
(voomalig) De Hoop van Syrië
Functie / titel:
president
Geboorte- en sterfdatum:
11 September 1965
Plaats geboorte:
Damascus
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Damascus, Londen

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0