Idesbaldus (Heilige)

Idesbald Van der Gracht wordt rond 1090 geboren te Steenkerke (gem. Veurne) als zoon van een zekere Eggewaart Ter Gracht, een hereboer van de lagere landadel. Deze Eggewaart sticht vóór het jaar 1114 een kapel welke hij ten geschenke geeft aan de St-Bertinusabdij te St-Omer: Eggewaartskapelle.

Idesbald is aanvankelijk in dienst bij prinses Sybille, die gehuwd is met Diederik,  hertog van de Elzas en graaf van Vlaanderen. daarna werd hij kanunnik in  Veurne na een stevige theologische en liturgische scholing. In 1121 volgt hij het vrome voorbeeld van zijn vader na: hij schenkt allerlei goederen aan de St-Bertinusabdij. Rond 1140 werd hij monnik in de jonge abdij van Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen te Koksijde. Hij kreeg er de functie van portier. Later kreeg hij in die zelfde abdij de rol van cantor toevertrouwd. Hij organiseerde de liturgie en beheerde de liturgische boeken van de abdij. Toen abt Albero vertrok in 1155 uit de Duinenabdij, koos de gemeenschap Idesbald als derde abt. Onder zijn leiding kwam de abdij tot bloei; hij liet schepen bouwen om wol vanuit Engeland te importeren voor de lakennijverheid. In 1167 nam Idesbald ontslag als abt van de Duinenabd

Begraafplaats

Monniken van de abdij ontdekten op 13 november 1623 een loden kist onder de puinen van de kapittelzaal van de inmiddels verwoeste abdij, waarin men dacht het ongeschonden lichaam van Idesbald te vinden. De kist werd eerst in de abdijhoeve Ten Bogaerde verborgen (Aartshertogin Isabella kwam zijn stoffelijk overschot begroeten) om tenslotte, na de vlucht van de Duinheren uit Koksijde via Nieuwpoort, in 1627 naar Brugge te worden overgebracht. De resten werden dan begraven in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potteriekerk te Brugge op 6 april 1831.

In 2015 werd het reliekschrijn van de Zalige Idesbald echter voor de twaalfde keer geopend voor onderzoek. Onderzoekers wilden daarmee een inzicht verwerven in ziektebeelden en voedingspatronen uit het verleden. In juni 2015 bleek dat de kist echter niet het stoffelijk overschot van de Zalige Idesbald kon bevatten, aangezien deze resten 250 jaar jonger waren. Vermoedelijk zijn de resten van een andere abt.

Bijnaam / pseudoniem:
Sint Idesbald
Functie / titel:
Abt
Geboorte- en sterfdatum:
1 January 1090 to 18 April 1167
Plaats geboorte:
Steenkerke
Plaats sterven:
Koksijde
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Veurne, Koksijde
Persoonscategorie:

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0