‘Van Eyck, een optische revolutie’ binnenkort in Gent

Dit jaar vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan reist naar Gent.

In het Museum voor Schone Kunstenworden deze werken samengebracht met werk uit Van Eycks atelier en kopieën van intussen verdwenen schilderijen. Maar ook met meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. Speciaal voor deze unieke tentoonstelling worden maar liefst 13 museumzalen volledig heringericht.

Speciale ervaring

In de museumzalen zul je de verwondering ervaren die de tijdgenoten van Jan van Eyck voelden bij het zien van zijn werk. Je komt er dichter dan ooit bij Van Eycks meesterschap en genie. Kom naar Gent en bewonder in detail de revolutionaire blik van onze meester. ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ wordt een absolute once in a lifetime-ervaring, aldus het MSK.

OMG! Een themajaar en een bezoekerscentrum

In 2020 huldigt Gent zijn grote Vlaamse Meester. De stad laat met het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Generatie na generatie inspireert Van Eyck nieuwe meesters, die in 2020 met grote trots in de kijker zullen worden gezet. Beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk. Kom naar Gent en laat je zintuigen prikkelen. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Sint-Baafskathedraal

Later in 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal bovendien een nieuw bezoekerscentrum. Een combinatie van originele kunstschatten en moderne presentatietechnieken zal daar gebruik worden om het verhaal achter het veelluik van de gebroeders Van Eyck te vertellen en de vele boodschappen verhuld in het Lam Gods toe te lichten.

Programma Vlaamse Meesters

Toerisme Vlaanderen ondersteunt zowel de tentoonstelling als het nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal als hefboomproject binnen het programma Vlaamse Meesters. Met dit programma rond Rubens, Bruegel en Van Eyck, willen Toerisme Vlaanderen en zijn partners 3 miljoen culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen brengen.

Verwante activiteiten


Voorleessessie 'Het geheim van de Vlaamse meesters'

zo 09.02.20 

Afbeeldingen

1) Jan van Eyck, Portret van een man met blauwe kaproen, ca. 1428-30 (Muzeul National Brukenthal, Sibiu, Roemenië), 2) Jan van Eyck, De Annunciatie diptiek, ca. 1433-35 (Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid), 3) Voorleessessie “Het geheim van de Vlaamse meesters’  

https://www.mskgent.be/

Datum:
1 February 2020 to 30 April 2020
Type activiteit:

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0