Kunsthal Rotterdam presenteert 'Het Museum van Nederland'

Kunsthal Rotterdam presenteert Het Museum van Nederland

De fiets waarmee ‘De Kneet’ in 1985 de Amstel Gold Race won, een stroopwafelijzer of de trouwpakken van het eerste homostel dat elkaar in Nederland het jawoord gaf: halen deze voorwerpen het tot de tentoonstelling ´Het Museum van Nederland´?

Je ziet het vanaf donderdag 14 januari in de Kunsthal Rotterdam. Hoe de zoektocht naar deze objecten met hun uiterst persoonlijke verhalen verloopt, is vanaf 16 december te volgen in het gelijknamige tv-programma van Omroep MAX.

Gedenkwaardige, grappige, typerende en soms ook tenenkrommende voorwerpen

De zestig meest gedenkwaardige, grappige, typerende en soms ook tenenkrommende voorwerpen krijgen een plek in de tentoonstelling. Ze vertellen iets over de Nederlandse geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. De objecten zijn door mensen vanuit heel Nederland aangedragen.  

Aan de oproep van Omroep MAX om eens in de kasten te kijken naar tentoonstellingswaardige stukken is door het publiek massaal gehoor gegeven. Zeven juryleden, onder wie historicus Herman Pleij en culinair fenomeen Janny van der Heijden, buigen zich samen met gastcurator Jörgen Tjon over de vraag wat thuishoort in ´Het Museum van Nederland´. Met zestig objecten is het natuurlijk onmogelijk om volledig te zijn of een historisch overzicht te geven. Niet de pureestamper, koffer of het cassettebandje zelf maar het verhaal of het sentiment van de persoon die het voorwerp aandraagt, geeft dan ook vaak de doorslag om door de selectie te komen. De tentoonstelling in de Kunsthal laat de meest uiteenlopende objecten zien die volgens hun eigenaar een plaats verdienen in ‘Het Museum van Nederland’. 

De keuze van Nederland

Tjon groepeert in de tentoonstelling de voorwerpen rond verschillende thema’s. Hoe hij te werk gaat, is in vijf afleveringen bij Omroep MAX te zien. ‘Het Museum van Nederland´ spreekt het gevoel aan. Nostalgie uit onze keukenkastjes, oranje parafernalia en in de vergetelheid geraakte stukken laten zien wat we in Nederland zoal eten, hoe we feesten, vakantie vieren en sporten. Daar zitten voorwerpen tussen die de afgelopen eeuw uit de mode zijn geraakt tot blijvertjes die huishoudens in Nederland van generatie op generatie doorgeven. Ook zijn er voorwerpen die tegen de achtergrond van maatschappelijke veranderingen door de tijd heen een heel andere waarde hebben gekregen. Tot slot zijn er privé-objecten die de persoonlijke impact van nationale rampen als de MH17 illustreren. 

Online museum   

Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten gepubliceerd worden op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Er zijn rondleidingen, filmpjes van de mensen áchter de objecten en het publiek kan hier stemmen op objecten die een wildcard verdienen. 

De experts  

Het team van experts bestaat uit Janny van der Heijden, Lara Nuberg, Margriet Schavemaker, Peter van Duinen, Herman Pleij, Jurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door gastcurator Jörgen Tjon.

Samenwerking  

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Omroep MAX.

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2020-11
 

Datum:
14 January 2021 to 8 May 2021
Type activiteit:

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0