E/MOTION. Mode in transitie | MoMu Antwerpen

E/MOTION. Mode in transitie | MoMu Antwerpen

Hoe geeft mode uitdrukking aan emoties die leven in de samenleving? Zoals angst of verlangen? Hoe kan de modeindustrie zich heruitvinden en welke rol spelen ontwerpers daarbij? E/MOTION blikt terug op de sociale, politieke en psychologische omwentelingen van de voorbije drie decennia en de impact die ze hadden op mode.

De tentoonstelling toont hoe mode tastbare vorm heeft gegeven aan hedendaagse politieke en sociale instabiliteit, onderhuidse zorgen en emoties van de jaren negentig tot vandaag. Door een constante wisselwerking, legt mode immers bloot wat er in de samenleving leeft. Veranderende schoonheidsidealen, economische crisissen, migratie, de terreur van 9/11, vragen rond identiteit,... Aan de hand van deze en andere thema's bekijkt de tentoonstelling hoe mode sinds de jaren 1990 voortdurend in dialoog was met én soms ook anticipeerde op sleutelmomenten en omwentelingen.

De rauwe emoties in de samenleving 

Mode staat midden in het hedendaagse leven, en kunstenaars en ontwerpers spelen een belangrijke rol bij het creëren van beelden en betekenis in tijden van fundamentele verandering. Zelfs achter een masker van nostalgie, zwaarmoedigheid, euforie of spektakel is mode altijd in dialoog met crisissen en transities en heeft deze vaak zelfs voorspeld. Als geen ander medium kan mode de rauwe emoties in de samenleving blootleggen. 

De verschillende thema's in de tentoonstelling nemen je mee op verkenning in maatschappelijke, politieke en psychologische veranderingen. De tentoongestelde objecten zijn stuk voor stuk symbolen, iconen of metaforen van hun tijd. Sommige geven onverbloemde inzichten in de wereld, andere zijn een komische kijk op wat het betekent te leven in de wereld van vandaag.

Deelnemers 

Met werk van onder meer Helmut Lang, Walter Van Beirendonck, Alexander McQueen, Martin Margiela, Hussein Chalayan, John Galliano, Raf Simons, Versace, Phoebe Philo, Demna Gvasalia, Molly Goddard, Simone Rocha, BOTTER, Pyer Moss, Minju Kim, Kenneth Ize, Ester Manas, Supriya Lele, Marine Serre, Jenny Holzer, Wolfgang Tillmans, Nick Knight, Cindy Sherman, Sho Shibuya, Steven Meisel, Jackie Nickerson, David Sims, Juergen Teller, Barbara Kruger,… 

Naar aanleiding van de expo werd het boek ‘E/MOTION. Mode in transitie’ uitgegeven door Lannoo, verkrijgbaar vanaf 4 september 2021.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Elisa De Wyngaert
Scenografie: Jan Versweyveld in samenwerking met HuismanvanMerode 

https://www.momu.be/nl/

Datum:
4 September 2021 to 23 January 2022
Type activiteit:

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0