Nijkerk en Nederlands-Indië | Museum Nijkerk

Nijkerk en Nederlands-Indië | Museum Nijkerk

In Museum Nijkerk is tot en met maart 2023 de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ te zien. Voor het eerst wordt het verhaal verteld van de banden van een kleine stad met het qua inwonertal op drie na grootste land ter wereld.

In de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ wandelen bezoekers door de geschiedenis van de Indische archipel en houden halt bij díe gebeurtenissen die een relatie hebben met de stad Nijkerk. Er blijken veel Nijkerkers te zijn die in Indië hebben gewerkt, van plantagehouders en juristen tot onderwijzers en militairen en hun gezinnen.

Christiaan Eijkman

Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman werd in Nijkerk geboren; Jakarta kent nog steeds het Eijkman Institute, waar tegenwoordig de Covid-19 vaccins worden gemaakt. Onderdeel van de expositie zijn voorwerpen uit de tijd van de gevangenschap onder de Japanners. Van de in Indië omgekomen militairen die elk jaar op 4 mei worden herdacht bij het Indiëmonument in het Van Reenenpark, zijn de levensverhalen opgetekend. Ook zijn posters te zien van de Indonesische vrijheidsstrijders.

Indische Nederlanders

Na de onafhankelijkheid kwamen Indische Nederlanders in Nijkerk wonen; zij vertellen op film hun indringende verhalen.

De openingshandeling werd verricht door Ruud Flohr en zijn kleindochter Romy-Jane. Samen strijden zij nog steeds voor eer- en rechtsherstel (zie www.deindischekwestie.nl).

De expositie eindigt met hedendaagse vriendschappen, en met prachtige schilderijen van Carla Martens uit Nijkerk en Andi Ian Surya uit Sumatra, Indonesië.

Aan de opening verleenden medewerking wethouder Mariëlle Broekman, stadsdichter Henriëtte Hofman en Nico Vink, auteur van het boek Siedjah.

Stadsdichter Henriëtte Hofman

Henriëtte Hofman, stadsdichter, maakte twee treffende gedichten bij de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’. Zij las ze al voor tijdens de opening 30 juli jongstleden. De gedichten ‘Van kruiderij naar niet meer vrij’ en ‘Nog niet thuis’ zijn mooi vormgegeven en eind september door de stadsdichter zelf toegevoegd aan de expositie. 

 

Van kruiderij naar niet meer vrij

Onverzettelijk varen hield

De eilanden bij elkaar

Een verwoestende productielijn

Vol pittige handelswaar

Nootmuskaat, z’n jasje foelie en peper

Het plantageleven werd buitensporig zwaar

Koffie, thee, suikerriet en kruidnagels

Specerijen baarden een groot gevaar

Tongstrelende kruiden geleverd

Door een vertrapte dienaar

Gouden en zilveren munten

Een volle schatkist werd zichtbaar 

©Henriëtte Hofman, Stadsdichter Nijkerk

Afbeeldingen

1) affiche  2) Opening door Ruud Flohr en kleindochter Romy-Jane Flohr; foto Mija van Someren, 3) hedendaagse vriendschappen

https://www.museumnijkerk.nl/ 

https://stichtingoudnijkerk.nl/

Datum:
30 July 2022 to 31 March 2023
Type activiteit:

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0