Marcus Julius

Een Romeins legionair, ver van huis. Marcus Julius heeft weinig sporen achter gelaten, maar biedt ons toch een kleine glimp van het leven van een Romeins soldaat langs de grens van het imperium.

Marcus is alleen bekend van een enkele grafsteen, maar daar zijn een aantal dingen over zijn leven aan af te leiden. De naam Julius is zijn familienaam, dezelfde als die van keizer Augustus. Op deze manier wilde de vader van Marcus (die ook Marcus heette) de keizer misschien bedanken voor het verlenen van Romeins burgerrecht. Alleen Romeinse burgers mochten namelijk dienen als legionair, anderen werden ingedeeld bij de hulptroepen.

Appeltje voor de dorst

Als soldaat kwam Marcus terecht bij het vijfde legioen. Dat was na 14 n. Chr. gelegerd in het legerkamp Vetera, dichtbij Xanten. Marcus was dus bekend met de streek. Hij nam hoogstwaarschijnlijk ook deel aan de veldtocht tegen de opstandige Friezen in 28 n.Chr.. Als legionair had Marcus een beter leven dan bij de hulptroepen. Hij kreeg vast loon, voedsel en onderdak en kon rekenen op een stuk land om te bewerken na zijn pensioen.

Marcus heeft schijnbaar nooit echt carrière gemaakt binnen het leger. Zijn grafsteen vermeld geen enkele titel of rang. Wel heeft hij zijn volle tijd van dertig jaar uitgezeten. Na drie decennia het rijk te hebben verdedigd, kreeg Marcus een stuk grond aangewezen in de buurt van Coriovallum. Het ging hem blijkbaarr relatief goed. Hij had genoeg middelen om na zijn dood een grafsteen te laten oprichten. Hoe oud hij precies is geworden is niet bekend, maar hij was waarschijnlijk zijn vijftigste levensjaar al gepasseerd voor hij stierf. Niet slecht voor een legionair.

Functie / titel:
legionair
Plaats geboorte:
?
Plaats sterven:
Coriovallum (Heerlen)
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Castra Vetera (Xanten) Coriovallum (Heerlen)
Persoonscategorie:

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0