Fort Vuren

Horizontal tabs

Beschrijving

Fort Vuren maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort ligt aan de Waal tegenover Slot Loevestein. Het is gebouwd in 1844 als een eenvoudige aarden fort. Het fort vormde samen met Fort Loevestein een verdedigingslinie die moest voorkomen dat vijanden naar het westen trokken.

Na dertig jaar vond er in 1847-1849 een verbouwing plaats. De bovenste verdieping van Fort Vuren werd er af gehaald omdat deze te kwetsbaar was voor vijandelijke aanvallen. In het noordelijke deel werd een bomvrije kazerne met remises gebouwd. Aan de oostzijde werd een gebouw geplaatst, de Contrescarp, om de toren te beschermen tegen de steeds zwaarder wordende munitie.

Half ondergrondse bunker

In de periode van 2012 tot 2014 werd Fort Vuren geconserveerd. Hierbij is Fort Vuren 'opgegraven', volledig gerestaureerd en na het aanbrengen van een waterdichte laag is het fort weer afgedekt met aarde. In het fort bevindt zich een half ondergrondse bunker die gerestaureerd is naar een plan van het Belgische Architectenbureau B-ILD om het om te vormen tot vakantieverblijf. Bruno Despierre van B-ILD: “Het gebouw was beschermd en diende met het nodige respect benaderd te worden. De Nederlandse Commissie voor Monumenten nam het project ter harte en heeft het ten volle ondersteund. Het omvormen van een vervallen bunker met een zeer beperkte oppervlakte vereist een originele aanpak. Aangezien de gebruiksoppervlakte van de hoofdruimte 3 op 3m bedraagt met een hoogte van amper 1m80, konden enkel de meest essentiele elementen voor een vakantieverblijf worden toegevoegd.”

Geïnspireerd op ‘Le Cabanon’ van Le Corbusier werd een flexibele houten inrichting bedacht om het potentieel van het interieur te maximaliseren. De hoofdruimte doet zowel dienst als leefruimte als slaapruimte.  
Despierre: “Niets van het meubelwerk is standaard – alles werd op maar gemaakt om de ruimte optimaal te kunnen benutten. Alle meubilair kan verschoven of opgevouwen worden waardoor alle objecten een dubbele functie krijgen. Krukjes worden gebruikt als nachttafel, koffietafel of opstapje. Om te contrasteren met het harde en monolithische karakter werd er gekozen om te werken met materialen zoals meranti multiplex. Insprongen in het beton werden ten volle benut om een keuken of opslagruimte te voorzien.”

De beperkte oppervlakte van de bunker werd uitgebreid met een ponton. “Dit buitenterras kan plaats bieden aan activiteiten zoals koken, zitten, zonnen en opbergen. Het grondvlak van het ponton is een exacte kopie van de buitenomtrek van de bunker wat des te meer aantoont hoeveel oppervlakte verloren gaat in de dikte van de monolitische betonnen wanden. Van op het ponton ontstaat een panoramisch zicht over de omgeving. De tegenstellingen tussen de twee ruimtes versterken elkaar. Het ponton is opgebouwd uit houten planken, identiek in type en afmeting als de bekisting die destijds gebruikt werd om de betonnen wanden van de bunker te construeren. De print van de bekisting is nog steeds erg zichtbaar op de wanden.”

Ervaringen bezoekers

Hoe zijn de ervaringen van de bezoekers van het verblijf?  Ben Spee, de beheerder van het fort, heeft op zijn site bezoekers de mogelijkheid gegeven te reageren. Anisse / USA, 22/10/2017: “Ben was an outstanding host. His hospitality went above and beyond, from offering a wealth of interesting historical information about Fort Vuren and the Hollandic Waterline, to making an incredible breakfast – perfect energy for a long day of backpacking. Our stay at Fort Vuren was unlike anything we’d experienced before. The area is something that should not be missed when travelling in the Netherlands!” Martha / USA, 18/09/2017: “This Airbnb was one of the most unique places we have ever stayed. It was located in a re-purposed fort dating from the 1870’s. Each accomodation is located in what was probably soldiers’ quarters and ammunition storage.” 

Als onderdeel van de hele transformatie wordt er een nieuwe wandelroute aangelegd rondom het Fort. Deze wandelpaden gaan over de wal langs de gerestaureerde groepsschuilplaatsen uit de eerste- en tweede wereldoorlog. Een deel hiervan zal zelfs weer toegankelijk gemaakt worden. De route komt ten oosten van de slotgracht langs de plaats waar vroeger een stoomgemaal heeft gestaan. Deze is nu verdwenen, maar de voormalige sluis van dit gemaal is nog wel aanwezig. Deze sluis wordt ook weer gerestaureerd.

Al deze werkzaamheden maken deel uit van het project Nieuwe Hollandse Waterlinie waarbij de provincie Gelderland samenwerkt met Staatbosbeheer.

Bronnen:

http://www.wff.nl
http://www.vuren.info/cultuur/fort-vuren
http://www.b-ild.com/bunker/
http://bit.ly/2E4pjh9
http://www.wff.nl/reacties.php
https://www.facebook.com/fortwachterij 

 

Adres

Waaldijk 29
4214 LB Vuren

Openingstijden

10.00 - 21.00 uur

Telefoonnummer

0183-745655

Facilities

  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0