Huis Rhederoord

Horizontal tabs

Beschrijving

Huis Rhederoord was in oorsprong een eenvoudig zeventiende-eeuws landhuis, met een fraai formeel aangelegd park erbij, gelegen in De Steeg, nabij Rheden in Gelders Arcadië. In 2001 kreeg het landgoed de status van rijksbeschermd historisch landgoed. Het landhuis is nu in gebruik als hotel-restaurant.

Vanuit een hoger gelegen theekoepel op het terrein hadden bewoners en bezoekers een formidabel uitzicht over het IJsseldal tot aan de stuwwallen van Montferland en het Reichswald en het dal hiertussen waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Bij helder weer was destijds de kerktoren van Kleef te zien.

Opdrachtgever voor de bouw van het huis was Willem Reinier Brantsen (1701-1789). Hij was burgemeester van Arnhem, ongetrouwd en telg uit een rijk en vooraanstaand Gelders regenten- en koopmansgeslacht. De bouw van het huis ging van start in 1745 naar ontwerp van bouwmeester Leendert of zijn zoon Hendrik Viervant. het betrof een simpel vierkant huis met een typerende uitbouw voor de entree. Zowel in de achttiende als negentiende-eeuw onderging het huis diverse aanpassingen. Na 1911 lieten de eigenaren het huis moderniseren in neo-classicistische stijl. Het huis werd voorzien van zijvleugels met balkons met ballustrade op de eerste verdieping. Het interieur kreeg een Empire-uitstraling.

Tuinen

De tuin aan de voorzijde daalt trapsgewijs,in terrassen naar de straat af. Aan weerzijden is deze geflankeerd door natuurstenen balustraden, met siervazen in Lodewijk XV-stijl. Het park bezijden het landgoed was oorspronkelijk aangelegd in formele stijl. In de achttiende-eeuw moest deze stijl wijken voor de Engelse landschapsstijl, gekenmerkt door glooiende grasvelden, golvende bosranden en slingerende waterpartijen. Na 1919 staakte de toenmalige eigenaren het onderhoud van de tuin. Gazons verbosten en zichtassen groeiden dicht.
In het park achter het huis staan nog altijd elf monumentale mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum). Ze behoren met ruim 39 meter tot de hoogste van Nederland.

Sinds 2003 is 12 ha van de buitenplaats in particuliere handen en worden landhuis en koetshuis gebruikt als conferentiehotel voor vergaderingen, workshops en voor huwelijksfeesten. Het park is opengesteld voor het publiek. 

Meer informatie en downloaden van de fietsroute Gelders Arcadië:

Adres

Parkweg 17
6994 CM De Steeg

Telefoonnummer

+31 (0)264959104

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1