Vondelpark: Vondelmonument

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

In het oostelijk deel van het Vondelpark op 18 october 1867 geplaatst VONDELMONUMENT waarvan de sokkel ontworpen is door P.J.H. Cuypers. Het schaalmodel is ontworpen door Louis Royer. De uitvoering van het model op ware grootte is van Jan Stracke Izn. Jean Lauweriks is verantwoordelijk voor het ornamenteel beeldhouwwerk in zandsteen en hardsteen en schutsengelen van het Treurspel, het Hekeldicht, het Leerdicht en de Gewijde Poezie in zandsteen voor de sokkel. Het Vondelbeeld werd in brons gegoten door de Haagse metaalgieterij Enthoven & Co. in opdracht van het bestuur van de Vereeniging tot oprichting van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam.

Omschrijving

Op een cirkelvormig terrein, begrensd door een smeedijzeren sierhek, opgetrokken bronzen standbeeld op een hoge vierkante in Trierse natuursteen vormgegeven sokkel. De sokkel, waarvan de plattegrond de vorm heeft van een Grieks kruis met ingeschreven vierkant, rust op een deels gemetselde en deels natuurstenen plint welke wordt omgrensd door acht korte bewerkte pijlers met elkaar verbonden door ijzeren kettingen.

Op de vier hoeken van de sokkel vier genien met attributen symboliserend het Treurspel, het Leerdicht, de Gewijde Poezie en het Hekeldicht. Aan alle vier zijden van de sokkel een cartouche waarin aan de voorzijde (W) gebeiteld een korte levensbeschrijving van Vondel met daaronder het stadswapen van Amsterdam, aan de rechterzijde (N) de belangrijkste werken van Vondel, aan de linkerzijde (Z) een hulde aan wat Vondel gedaan heeft voor stad en land en aan de achterzijde (O) de inscriptie 'SCRIPSIT AETERNITATI' (hij heeft geschreven voor de eeuwigheid).

Het bronzen beeld toont Vondel gezeten op een stoel met in zijn rechterhand een ganzeveer en in zijn linker een opengeslagen boek. Tegen een van de stoelpoten rust een plakkaat met daarop de naam van Virgilius.

Waardering

Vondelmonument van kunsthistorisch en cultuurhistorisch belang als herinnering aan een van 's lands beroemdste dichters. Eveneens van belang als naamgevend onderdeel van bebouwing en objecten in het Vondelpark.

Adres

Vondelmonument in NO van Vondelpark
1000 AA Amsterdam

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0