Vrijstaande fietsenberging van station "Hemmen-Dodewaard"

Horizontal tabs

Beschrijving

Omschrijving

De vrijstaande (FIETSEN)BERGING heeft een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde bakstenen. Het gebouw heeft één bouwlaag en wordt afgesloten door een schilddak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De snijlijnen der dakschilden worden bedekt met lood. Aan het dak zijn zinken mastgoten bevestigd die het henelwater verder afvoeren via kunststof hemelwaterafvoeren. Onder de ramen bevinden zich hardstenen, lichtgrijs geschilderde lekdorpels. De gevels gaan door middel van een afzaat over in een vooruitspringende plint. In de gevels zijn twee enkele antracietkleurige speklagen aanwezig ter hoogte van de boven- en onderzijde van de bovenlichten boven de deuren.

De VOORGEVEL (noordgevel) bevat links een deuropening onder een steens segmentboog die is samengesteld uit oranjerode bakstenen met een originele opgeklampte, groen geschilderde deur met smeedijzeren hang- en sluitwerk (deurklink is niet origineel) en een gietijzeren bovenlicht dat twee meerruits ramen met een roedeverdeling in ruitverband bevat. Het boogveld onder de segmentboog is bezet met het centrelis-motief. Tussen deur en bovenlicht bevindt zich een hardstenen, lichtgrijs geschilderde dorpel. Onder de deur is een hardstenen dorpel aanwezig. Rechts in de gevel bevinden zich twee drieruits vensters (vermoedelijk op de plaats van twee dichtgemetselde toegangen). In het metselwerk bevinden zich smeedijzeren ringen waaraan de paarden konden worden vastgezet.

De LINKER ZIJGEVEL (oostgevel) bevat links een deuropening met een originele opgeklampte, groen geschilderde deur met smeedijzeren hangwerk en een gietijzeren bovenlicht, onder een steens segmentboog die is samengesteld uit oranjerode bakstenen, dat twee meerruits ramen met een roedeverdeling in ruitverband bevat. Rechts bevindt zich een gedeeld venster met dezelfde raamindeling. Deze vensteropening wordt op gelijke wijze afgesloten als het bovenlicht. De boogvelden onder de segmentbogen zijn bezet met het centrelis-motief.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bevat links een toegang tot de fietsenberging met een donkergroen geschilderde schuifdeur en een houten ontlastingsbalk in een witte kleur. Rechts bevinden zich twee drieruitsvensters zoals ook aanwezig in de voorgevel.

De RECHTER ZIJGEVEL (westgevel) bevat twee drieruitsvensters zoals ook aanwezig in de voorgevel.

Het INTERIEUR is in de loop der tijd aangepast aan de eisen die door de gebruikers werden gesteld.

Waardering

Vrijstaande (FIETSEN)BERGING die onderdeel uitmaakt van het complex van gebouwen die het station "Hemmen-Dodewaard" vormen. Het gebouw stamt uit 1881 - 1882 en is gebouwd in chaletstijl naar een ontwerp van M.A. van Wadenoyen.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een gebouw dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een vrijwel gave detaillering in vormgeving en materiaalgebruik, in zowel in- als exterieur. Tevens is het gebouw een goed voorbeeld van het werk van de architect M.A. van Wadenoyen en neemt een belangrijke plaats in binnen de landelijke architectuurgeschiedenis van stationsgebouwen.

- van stedebouwkundige waarde doordat het gebouw onderdeel is van een complex. Het gebouw heeft een zeldzaamheidswaarde qua aanleg en relatie met de omgeving. Ook is er een duidelijk verband tussen het gebouw en de historische verkaveling van de omgeving.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege zijn specifieke functie : vroeger station, thans halte "Hemmen-Dodewaard". Het gebouw als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege zijn verschijningsvorm, verbonden met een technische ontwikkeling: de spoorwegen.

Adres

Boelenhamsestraat bij 4
6669 MN Dodewaard

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0