Museumplein (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Of het nu gaat om een wereldtentoonstelling of vredesdemonstratie: het Museumplein bewijst keer op keer zijn belangrijke, culturele betekenis voor Nederland. Bijna alle buitenlandse toeristen komen naar het Museumplein als ze een of meerdere musea bezoeken. Bovendien werden en worden er feesten gevierd, geschaatst en geflaneerd door Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking.

De geschiedenis van het  plein gaat terug tot de Wereldtentoonstelling die in 1883 in Amsterdam werd gehouden. Op de plek waar de tentoonstelling plaatsvond werd na afloop het plein aangelegd en dankt zijn naam aan het in 1885 geopende Rijksmuseum. Na de opening van het Rijksmuseum, werd in 1888 de bouw van het Concertgebouw voltooid en in 1895 het Stedelijk Museum geopend. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bunkers gebouwd op het plein die na de oorlog werden gesloopt. In het verlengde van de doorgang onder het Rijksmuseum werd vervolgens in 1953 een klinkerweg aangelegd over de gehele lengte van het plein. Deze klinkerweg werd ook wel de kortste snelweg van Nederland genoemd, door de grote hoeveelheden auto’s die met aanzienlijke snelheid over de klinkers denderden. Toen in 1973 het nieuwe Van Gogh Museum haar deuren opende kon het Museumplein met recht hét cultureel knooppunt van Amsterdam genoemd worden.

Plein in plaats van Snelweg

In de zomer van 1999 kreeg het plein na een ingrijpende verbouwing een nieuw uiterlijk naar ontwerp van Sven Ingvar Andersson. Kenmerkend aan het plein werd het 'ezelsoor', een schuin oplopend stuk gras waaronder de ingang van een parkeergarage en supermarkt kwamen te liggen. Het plein veranderde daarmee van een bestraat plein met bomen in een groot grasveld met vijver.

Feest en Protest

Na de ingebruikname van het vernieuwde plein in augustus 1999 werd hier meerdere jaren achtereen de Uitmarkt gehouden, de opening van het nieuwe culturele seizoen. Maar al voor de ‘facelift’ van het Museumplein werd het plein gebruikt voor grote evenementen. Zo vond er bijvoorbeeld op 21 november 1981 één van de grootste demonstraties uit de Nederlandse geschiedenis plaats, waarbij 420.000 mensen demonstreerde tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Europa. Na de verbouwing gebruikten scholieren het plein als protestlocatie en in 2011 ontstond er een tweede tentenkamp van de protestbeweging ‘Occupy’, waaraan vrijwel onmiddellijk een einde werd gemaakt.

Behalve de viering van de Uitmarkt vonden er grote feesten ter eren van Koninginnedag plaats.In 2010 werden de wedstrijden die het Nederlands elftal  speelde op het WK in Zuid Afrika massaal gevolgd via gigantische schermen die op het plein geplaatst waren. In 2011 waren er scholierenprotesten en ontstond er een tweede tentenkamp van de protestbeweging ‘Occupy’, waaraan vrijwel onmiddellijk een einde werd gemaakt.

 

 

Adres

Museumplein
1071 DJ Amsterdam

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0