Houten pre-fabwoning, afkomstig uit noorwegen, gebouwd omstreeks 1920

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

HOUTEN PRE-FABWONING, afkomstig uit Noorwegen, gebouwd omstreeks 1920 in opdracht van De Jonge van Ellemeet. Omstreeks dezelfde tijd zijn de woningen getoond op de Worldfare in Heidelberg. Het houten huis is gelegen aan de westzijde van de Boslaan aan de oostrand van het villapark te Warnsveld. De aanleg van het villapark dateert van omstreeks 1915.

Omschrijving

Het HOUTEN HUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen en een vliering afgesloten door een mansardekap gedekt met rode tuile du Nordpannen. De gevels zijn boven de bakstenen fundering met trasraam en rollaag opgetrokken in horizontale houten rabatdelen met verticale stijlen met op de scheiding van de verdieping een horizontale plank. Op de knik in de kap bevindt zich een plank, waardoor de pannen van het bovenste dakschild iets uitsteken. Het overstekend dak wordt boven de beschoten geveltop afgesloten door windveren. De houten woning is geisoleerd met turf. In de muuropeningen bevinden zich houten kozijnen met tweeruits naar buitenslaande draairamen met bovenlicht en houten paneeldeuren. De vensters op de begane grond worden aan weerszijden geflankeerd door houten luiken. Het vrijstaande houten huis heeft een nokrichting oost-west, met de oostgevel gekeerd naar de bosrand. In deze gevel bevindt zich de entree. Boslaan 16 is gebouwd in navolging van Boschrand' op nummer 18.

Rechts in de VOORGEVEL (oostgevel) bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door een tweeruits draairaam met enkelruits bovenlicht. Links bevindt zich een vierruits stolpraam met tweeruits bovenlicht op de begane grond. Op de verdieping bevinden zich twee identieke regelmatig verdeelde raampartijen als linksonder. In de geveltop bevinden zich drie gekoppelde enkelruits draairamen.

Links in de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een enkelruits deur met tweeruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door luiken. Rechts in de gevel bevindt zich een raampartij identiek aan die in de voorgevel. Centraal in het onderste dakschild bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde vierruits stolpramen.

Links in de ACHTERGEVEL bevindt zich een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht. Rechts onder bevindt zich een enkelruits raam met tweeruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde raampartijen, identiek aan die in de voorgevel. In de geveltop bevinden zich drie gekoppelde enkelruits draairamen.

Centraal in de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich twee gekoppelde vierruits stolpramen met tweeruits bovenlichten met links en rechts een vierruits stolpraam met tweeruits bovenlicht. Centraal in het onderste dakvlak bevindt zich een dakkapel met vier gekoppelde tweeruits draairamen.

In het INTERIEUR is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De zwart marmeren schouwen, deuren en plafonds zijn nog authentiek.

Waardering

HOUTEN PREFABWONING gebouwd omstreeks 1920 aan de rand van het villapark in Warnsveld in opdracht van de Jonge van Ellemeet.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven geïsoleerde houten prefabwoning uit Noorwegen. Kenmerkend voor de prefabwoningen is de houten hoofdconstructie bestaande uit horizontale rabatdelen met een verticaal beschoten geveltop.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de woning in het villapark te Warnsveld, aangelegd in 1915. Eveneens van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering naast een identieke woning van groter formaat.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven prefab woning zoals die zijn gepresenteerd op de Worldfare te Heidelberg omstreeks 1920. Naar aanleiding van deze tentoonstelling hebben de houten huizen bekendheid verworven en zijn vervolgens op verscheidene plaatsen in Nederland neergezet.

Woonhuizen. Tot de oudste dorpsbebouwing behoort de later tot woonhuis verbouwde boerderij Rijksstraatweg 70, met een gevelsteen uit 1768 en een deuromlijsting in Lodewijk XVI-vormen. Het L-vormige, gepleisterde herenhuis Welgelegen (Molenstraat 2-6) verrees in 1832 in neoclassicistische vormen voor W. van der Muelen. Het is rond 1880 verbouwd en uitgebreid en in 1991 gerestaureerd. Aan de Rijksstraatweg staan verschillende neoclassicistische panden, waaronder het vroeg-19de-eeuwse - als herberg gebouwde - eenlaagspand De Hof (Rijksstraatweg 1), dat rond 1845 tot woonhuis werd verbouwd. Het deftige herenhuis Rijksstraatweg 2 verrees in 1835 voor jhr. W.P.J. de Ridder. Het is in 1881 verbouwd voor J.Ph. Ver Loren naar plannen van B. Peteri. De aangebouwde garage is uit circa 1905. Burgemeester H.J. Ardesch van Hamel liet in 1855 het gepleisterde herenhuis Retraite (Rijksstraatweg 113) bouwen. Rond 1910 kreeg het een serre, een nieuwe tuinaanleg - vermoedelijk naar plannen van L.A. Springer - en werd de naam gewijzigd in ‘Veldzicht’. Andere herenhuizen aan deze straat zijn Het Waerle (Rijksstraatweg 67) uit 1862 en Berkeloord (Rijksstraatweg 75) uit 1864, gebouwd voor R.W. Boer en in 1916 verhoogd en van serres voorzien voor G.A. van der Klip. Voorbeelden van eenvoudiger neoclassicistische huizen zijn Bernharda (Rijksstraatweg 144) uit circa 1840 (verbouwd rond 1915), het dubbele woonhuis Rijksstraatweg 100-102 (circa 1875) en Molenstraat 8-10 (1878). Rationalistische en jugendstildetails heeft het door J.G. van Keulen voor J.J. Wiardi ontworpen huis Schelfhorst (Rijksstraatweg 152) uit 1910. De villa Catharinahoeve (Rijksstraatweg 156) kwam in 1913-'15 tot stand voor H. Dekker naar plannen van A.H. Wegerif. Dit gepleisterde pand met een opvallend groot dak vertoont Engelse invloeden en art déco-motieven. Expressionistische elementen hebben Boslaan 14, opgetrokken in 1917-'22 voor mw. Hooft Graafland, en de beide houten prefabhuizen uit 1925 'n Blieverd (Boslaan 16) en Boschrand (Boslaan 18). Traditionalistisch van vorm zijn de huizen Berkelstate (Rijksstraatweg 117) uit circa 1930 en Rhienderinklaan 2 uit 1939; het laatste verrees naar plannen van A.J. Jansen en W.F. Smits en heeft inwendig een Engelse hall.

Adres

Boslaan 16
7231 DH Warnsveld

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0