Amsterdam DNA

Amsterdam, een wereldstad? Ja, en ook klein en gezellig, eigenwijs. De stad van Johan Cruijff, van Rembrandt en de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Handelsstad en hoofdstad. Een kruispunt waar bewoners en bezoekers vanuit de hele wereld elkaar ontmoeten. Een bijna 1000 jaar oude, waterrijke stad waarbij ondernemersgeest, creativiteit, burgerschap en vrijdenken in het oog springen.

De tentoonstelling voert je als een driedimensionale reisgids in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad. Per hoofdstuk vormt één collectiestuk het uitgangspunt voor het verhaal over die periode. De verhalen worden verteld door middel van spannende animaties. Deze worden geprojecteerd op grote glazen schermen die centraal in de ruimte hangen. Elke bezoeker krijgt een reisgidsje, waarmee bij iedere periode de animaties kunnen worden geactiveerd. De gids en de animaties worden in tien talen aangeboden. Amsterdam DNA is mede tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij.

Het Amsterdamse DNA

Als rode draad in Amsterdam DNA lopen de belangrijkste kenmerken van het typische Amsterdamse DNA: ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap. Tijdens historische hoogtepunten zoals de Gouden Eeuw en de jaren '70 vierden deze kenmerken hoogtij. Tijdens de ‘scharniermomenten', zoals de tijd van de Franse bezetting en de Tweede Wereldoorlog, stonden zij juist onder grote druk. Met welke van deze vier kenmerken van het Amsterdamse DNA jij je het meest verbonden voelt, kun je zelf ontdekken door middel van het interactieve spelelement dat aan de nieuwe opstelling is toegevoegd.

Het verhaal van Amsterdam in vogelvlucht

Amsterdam DNA start met een multimediapresentatie waarin heden en verleden van de stad in elkaar overvloeien. Daarna begint het chronologische verhaal rond het jaar 1000. Op een strategisch kruispunt van waterwegen groeit een klein dorpje uit tot een stad van wereldfaam, gebouwd op palen. De omwenteling in het jaar 1578, als de katholieke stadsregering wordt afgezet en Amsterdam een protestantse stad wordt, vormt vervolgens de opmaat naar de ‘Gouden' 17de eeuw. In deze eeuw neemt het ondernemerschap een enorme vlucht, vooral dankzij de handel overzee. Aangetrokken door de florerende economie en haar vrijzinnige denkklimaat, stroomt de stad vol immigranten uit alle windstreken. Deze bevolkingsaanwas leidt tot één van de meest spectaculaire stadsuitbreidingen uit de internationale architectuurgeschiedenis: de grachtengordel. Het is bovendien de tijd dat de kunst een hoogtepunt beleeft met schilders die wereldfaam bereikten en beeldhouw- en edelsmeedkunst op topniveau. Vele rijke burgers bekommeren zich in deze eeuw om hun minder fortuinlijke stadgenoten en er worden tientallen zorginstellingen gesticht voor armen, zieken en wezen. De financiering en het bestuur ligt in handen van deze rijke burgers zelf.

Amsterdam DNA vervolgt met de hoogte- en dieptepunten van de 18de, 19de en 20ste eeuw; de economische terugval in de Franse Tijd, de opleving vanaf het eind van de 19de eeuw, het verschrikkelijke verlies van 60.000 Joodse Amsterdammers in de Tweede Wereldoorlog en de ‘vrije stad' vanaf de opstandige jaren '60. Amsterdam krijgt de reputatie van een stad waar alles kan en groeit uit tot hoofdstad van het beroemde Nederlandse ‘gedogen'. Het is de eerste stad ter wereld waar homo's kunnen trouwen. Sinds de moord op Theo van Gogh (2004) en het aanscherpen van allerlei regels de afgelopen jaren is de vrije reputatie van Amsterdam op haar retour. Eén ding blijft: met 178 verschillende nationaliteiten is Amsterdam de meest multiculturele stad ter wereld.

Daarmee ben je terug bij het beginpunt van de rondgang, de tegenwoordige tijd. Hier krijg je de resultaten van het spel te zien die aangeven welk kenmerk van het Amsterdamse DNA je het meest aanspreekt. Wie meer wil weten kan vervolgens terecht in de overige zalen van het museum waarin nog veel meer verhalen over de stad worden verteld of wandelt één van de stadsroutes met de MuseumApp.

Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0