Nederland in 100 verjaardagen

Na ruim anderhalf jaar rondt Ilvy Njiokiktjien het omvangrijke fotografieproject Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen af met een tentoonstelling en een publicatie. Op de tentoonstelling en in de publicatie worden – voor het eerst – alle verjaardagen, van een tot en met honderd, bij elkaar getoond. Het resultaat is een verrassend en kleurrijk tijdsbeeld van Nederland, dat herkenning of juist verbazing oproept.

Fotoweek

In april 2013 werd Njiokiktjien door Stichting Fotoweek (een initiatief van Nederlands Fotomuseum en Foam) uitgeroepen tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. Fotoweek gaf haar de opdracht om een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn familie’ te maken. Zij koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen, een moment waarop veel families bij elkaar komen. Deze serie, bestaande uit een tiental verjaardagen, was tijdens Fotoweek 2013 te zien op onder meer Fotofestival Noorderlicht.

Door tot de honderd

Na Fotoweek besloot Njiokiktjien om de serie zelfstandig voort te zetten door alle verjaardagen tussen de een en honderd in beeld te brengen. Hiervoor doorkruiste ze heel Nederland, van arm tot rijk, van allochtoon tot autochtoon, van een tot honderd, van bijzondere tot bijzonder gewone verjaardagen. Voor een bepaald deel bevestigt de serie het cliché beeld van kringen, slingers en taart, maar tegelijkertijd verrast het hoe anders het eraan toe kan gaan. Met de verjaardagen geeft Njiokiktjien ons een inkijkje in de gewoontes en gebruiken van uiteenlopende Nederlandse families.

De serie heeft het afgelopen jaar al veel aandacht gekregen. Sinds september 2013 verschijnt om de week een verjaardag op de achterkant van NRC Handelsblad. Ook is Njiokiktjien in veel landelijke TV programma’s te gast geweest om meer te vertellen over dit bijzondere project.

Tentoonstelling en publicatie

Ter afsluiting van dit project worden van 8 november tot en met 11 januari 2015 in het Nederlands Fotomuseum alle honderd verjaardagen – voor het eerst – bij elkaar getoond. Ze worden gebundeld in het boek Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen, dat gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling verschijnt bij Schilt Publishing. Journaliste Sabeth Snijders schrijft bij iedere verjaardag een kort verhaal.

Laatste oproep aan heel jarig Nederland

Op dit moment heeft Njiokiktjien ruim tachtig verjaardagen gefotografeerd. Ze zoekt nog heel specifiek naar leeftijden en type verjaardagen. Bijvoorbeeld een feestje van een dove, een slaapfeestje of een Turkse viering. Op www.slagroomtaartenslingers.nl staat een overzicht van de gezochte leeftijden en type feestjes. Geïnteresseerden kunnen zich via deze website aanmelden. 

Biografie

lvy Njiokiktjien (1984) groeit op in Utrecht. In 2006 rondt ze haar studio journalistiek af en begint haar carrière als fotografe en journalist voor de krant Sp!ts en het persbureau ANP. Ze verblijft met enige regelmaat in Zuid-Afrika. Met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela wint zij de Zilveren Camera 2013. Eerder in 2013 is zij door Stichting Fotoweek als eerste Fotograaf des Vaderlands uitgeroepen, waardoor zij een jaar lang het gezicht van de Nederlandse (vak)fotografie is geweest.

Op dit moment werkt Ilvy als freelance fotografe en multimedia journalist vanuit Nederland, maar ze fotografeert over de hele wereld. Haar werk kenmerkt zich door een scherpe reflectie op actuele maatschappelijke thema’s en wordt regelmatig gepubliceerd in toonaangevende internationale dagbladen als Der Spiegel, Telegraph Magazine, The New York Times en l’Espresso. In Nederland is zij één van de vaste freelance fotografen van NRC Handelsblad.

Beeldagent

Njiokiktjien is sinds 2011 aangesloten bij Beeldagent, een agentschap dat zich met een selecte groep gerenommeerde fotografen richt op full service fotografie op maat, projectfotografie en fotokunst. Op www.beeldagent.nl is Njiokiktjiens portfolio en volledige kunstcollectie te zien.

Tentoonstelling in Nederlands Fotomuseum  van 8 november 2014 tot en met 11 januari 2015

Datum:
8 november 2014 / 11 januari 2015

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0