Roger Van Overstraeten

Roger Van Overstraeten was een Vlaamse hoogleraar elektronica, de oprichter van het  ESAT-labaratorium (Electronics, Systems, Automation and Technology) en later het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC)

Van Overstraeten begon zijn ingenieursstudies in 1955 aan de Katholieke Universiteit Leuven, eerst als burgerlijk ingenieur, daarna studeerde hij elektrotechniek-werktuigkunde, richting elektronica. Deze keuze was voor hem logisch door de doorbraak van de geïntegreerde schakelingen (IC's). 

Na zijn studies aan de Leuvense universiteit trok hij in 1960 naar Stanford waar hij een doctoraat haalde over de doorslagspanning van diodes. Dit doctoraat behaalde hij in amper drie jaar tijd! Tegenwoordig is Stanford het kloppende hart van Silicon Valley en werkte er dus tussen de medepioneers van deze technologische metropool. Enkelen daarvan zijn de huidige bedrijfsleiders van de meest vooraanstaande bedrijven.

De passie voor de micro-elektronica samen met zijn kennis uit Stanford geeft hem de drijfkracht om zo in 1969 hij de eerste Belgische 'clean room' te bouwen. En zo zijn onderzoek op te starten op zelfgemaakte chips.

Wereldfaam 

In het begin van de jaren 1970 volgen de eerste industriële toepassingen, zoals de infraroodafstandsbediening en de eerste getransistoriseerde telefooncentrale.

Eind de jaren '70 kreeg het onderzoek een nieuwe impuls met de ontwikkeling van krachtige computers. De groep van R. Van Overstraeten ontwikkelde als één van de eersten computerprogramma's voor simulaties van transistoren en schakelingen. De impact op het ontwerpproces van chips was nooit gezien. 20 jaar na datum ontwikkelen en gebruiken ingenieurs nog steeds dezelfde ontwerpmethode.

Enkele jaren later richtte professor Van Overstraeten samen met  professor Debruyn het ESAT op, een laboratorim voor Electronics, Systems, Automation and Technology.  Hij was hiervan directeur tot 1984. Het onderzoek van ESAT heeft ook vandaag nog uitlopers in de integratie van volledige systemen op één chip. Tussen 1972 en 1984 was hij ook voorzitter van het Departement Elektrotechniek.

In 1982 kreeg Professor Van Overstraeten van de Vlaamse Executieve (nu Vlaamse regering), in het kader van de DIRV-actie, de kans om een  "SuperLab" onderzoeksinstelling op te richten in het domein van de micro-elektronica (en later dan ook nanotechnologie). Dit werd in 1984 het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC).

Na zijn dood vonden een aantal van de organisaties waaraan hij verbonden was dat zij  zijn inzet voor de popularisering van de techniek moesten verder zetten. Ze richtende Stichting Roger Van Overstraeten op, die tot op heden de 'kenniskloof' wil helpen dichten.

Titels en erkeningen

Roger Van Overstraeten kreeg in 1991 de 'Flanders Technology International Innovation Award' en In 1990 verleende Koning Boudewijn hem de titel van baron. In 2008 kreeg hij een plein naar hem genoemd in de stationsomgeving van Leuven. (Links van het Martelarenplein als u uit het station stapt)

Functie / titel:
Professor, Baron
Geboorte- en sterfdatum:
7 oktober 1937 / 25 april 1999
Plaats geboorte:
vlezenbeek
Plaats sterven:
Leuven
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Vlezenbeek, Leuven

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0