Munthuis

Horizontal tabs

Beschrijving

*Nr.25. Voormalig munthuis. De oude munt, "Antiqua Moneta", was gelegen op de hoek van de Grote Markt / St.-Truiderstraat, op de plaats van het huis St.-Truiderstraat nr.1-3. In XIV wordt de munt overgebracht naar de Muntstraat (eerste vermelding 1423).

Gebouwencomplex in gotico-renaissancestijl bestaande uit een breedhuis van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen) met r. aansluitend diephuis van drie trav. en drie bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen); octagonaal torentje in de hoek tussen beide gebouwen, en een lager gebouw van zes trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen) aansluitend in het verlengde van het diephuis.

De datering 1475 op een gevelsteen (cf. bibliografie) kon niet nagetrokken worden; waarschijnlijk verwijst zij naar de oude kern van het gebouw, het hoge, smalle diephuis, met traptoren tegen de W.-gevel. De ordonnantie en decoratie der gevels is van de XVI. De L-vormige uitbreiding (breedhuis) en de verlenging naar achteren toe dateren uit XVII A en zijn uitgevoerd in vroege Maasstijl. De benedenverd. werd begin XIX aangepast.

Het diephuis is een bakstenen constructie met een beschilderde puntgevel op een bepleisterde en gepikte hardstenen plint; onderkelderd. De hoge plaatsing der ontlastingsbogen op de benedenverd. doet een latere verlaging van de begane grond of een insteekverd. vermoeden. Gesmeed ijzeren muurankers, S-vormig en met leliemotief. Mergelstenen speklagen en hoekblokken; geprofileerde, mergelstenen waterlijsten. De bovenvensters zijn oorspronkelijk: kruis- en bolkozijnen in een fraai geprofileerde, mergelstenen omlijsting, met merkwaardige boogfriesversiering op de latei; mijtervormige bakstenen ontlastingsbogen; in de geveltop een bolkozijn met gesculpteerde boogvulling; rechth. benedenvensters in vlakke kalkstenen omlijsting (XIX). De l.zijgevel heeft bolkozijnen cf. voorgevel. De achtergevel is voorzien van een gedicht kruiskozijn (cf. voorgevel), een smal venster in gelijkaardige omlijsting en twee rechth., mergelstenen venstertjes met negblokken en laat-gotisch accolademotief op de latei.

Het breedhuis is een bakstenen constructie met beschilderde lijstgevel; onderkelderd. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Mergelstenen kroonlijst op gesculpteerde consoles. Mergelstenen banden en hoekbanden. Op de bovenverd., bolkozijnen in een geprofileerde mergelstenen omlijsting; aangepaste benedenvensters (XIX) in een vlakke kalkstenen omlijsting; dito deur; de ontlastingsbogen der oorspronkelijke muuropeningen zijn aanwezig. Aangepaste vensters in de achtergevel; muurankers, hoekbanden en kroonlijst (zonder modillons) als in de voorgevel. Zijgevel met aandak en vlechtingen.

Octagonaal hoektorentje met achtkantige bekroning (leien) waarop een tentdak met gesmeed ijzeren windvaan. Mergelstenen hoekbanden en een geprofileerde mergelstenen kroonlijst op gesculpteerde consoles. Rechth. mergelstenen venstertjes met afgeschuinde neg en negblokken, en een venstertje met profilering cf. voorgevel.

Het gebouw in het verlengde van het diephuis is qua constructie gelijkaardig aan het breedhuisgedeelte. Geprofileerde mergelstenen kroonlijst. Aangepaste ordonnantie (XIX B). Verlaagde zijpuntgevel met resterend mergelstenen schouderstuk (395).

  • PAQUAY J., Vieilles maisons (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 31, 1913, p.74-75).

Adres

Muntstraat 25
Tongeren (Tongeren), België

Openingstijden

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0