Schaarbeek vindt orginele werken van Toulouse-Lautrec

In 2007 dook in het archief van Schaarbeek uit een map op met verkiezingsaffiches uit het begin van de twintigste eeuw plots twee originele affiches van Henri de Toulouse-Lautrec op. De Cultuurdienst staat voor een raadsel, want niemand weet hoe deze hier verzeild zijn geraakt of wie ze heeft aangekocht of geschonken.

Het verhaal van deze ongelooflijke ontdekking is dat te midden van de mappen waar verkiezings- en politieke affiches van het begin van de XXe eeuw staken. Ook enkele carnavalaffiches werden gevonden. Daarnaast nog een tiental «Belle Epoque»-affiches die hoesttabletten aanprijzen, Bec Auer, theaterstukken of Delacre-koekjes… aanplakbiljetten met de handtekening van Théophile Steinlen, Privat-Livemont, Victor Creten. Hierbij dan ook nog de de twee originele affiches van Toulouse-Lautrec.  Een ware schat!!!

Sommige affiches waren broos geworden en aan de vouwen gescheurd. Twee mecenassen, de Horta-verkoopszaal en de firma Rauwers, hebben het delicate restauratie- en inlijstingswerk mogelijk gemaakt.

"Divan Japonais" uit 1893 en "May Belfort" uit 1895.

In 1893 start de nieuwe directeur Edouard Fournier het cabaret «de Japanse Divan» opnieuw op en bestelt een nieuwe affiche bij Lautrec. In zijn cabaret probeert hij een nieuw en geraffineerd cliënteel aan te trekken,
vandaar de keuze voor Lautrec. Die moet de danseres Jane Avril met de vurige haren op het voorplan brengen, samen met muziekcriticus en dichter Edouard Dujardin: beiden belichamen elegantie en cultuur.
Jane Avril vinden we nog op andere affiches van Lautrec. De zangeres op de achtergrond is Yvette Guilbert. Haar lange zwarte handschoenen ziet men ook op andere projecten van Lautrec en van Steinlen.

De andere affiche uit 1895 nodigt uit om het spektakel te ontdekken van de Ierse zangeres May Belfort (May Egan). De zangeres trad op in een modieus «kinderlijk» kostuum met de allures van een pop. 

 

 

 

 

Tags

Reageren