42 miljoen € investering in cultuurpatrimonium Vlaanderen

Minister van Cultuur Sven Gatz zal de komende beleidsperiode fors investeren in het
cultuurpatrimonium. Dat heeft hij verklaard bij de bespreking van zijn beleidsnota
Cultuur in het Vlaams Parlement.Via het Financieringsfonds voor schuldafbouw en eenmalige investeringsuitgaven (FFEU) investeert Vlaanderen de komende jaren 42 miljoen euro in het eigen cultuurpatrimonium.

In dit fondsrecupereert de Vlaamse overheid de overschotten tussen de uitgaven die de overheid in de begroting heeft geraamd en wat er werkelijk werd uitgegeven. Nadat hierover in de Vlaamse regering afspraken zijn gemaakt, kent ze deze bedragen opnieuw toe voor investeringsnoden. Ook via het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) worden middelen vrijgemaakt om het cultuurpatrimonium te ondersteunen. De regering heeft afgesproken om van het FFEU eenmalig 42 miljoen euro voor te bestemmen voor investeringen in het cultuurpatrimonium. Met dit bedrag kunnen verschillende projecten worden ondersteund.

Zo zal bijvoorbeeld de grondige renovatie van de gevel van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) kunnen worden afgerond en kan de Singel haar theatertoren moderniseren. Met deze middelen zal minister Gatz ook investeren in het masterplan van het Kasteel van Gaasbeek, om het museum toegankelijker te maken en het een grotere uitstraling te geven. Met het budget dat naar de stedelijke operagebouwen gaat, worden in Antwerpen enkele ingrepen uitgevoerd om de verdere werking te verzekeren en komt er in Gent een voorstudie, meer in het bijzonder voor de bijhorende zalen (Rotonde en Redoutezaal). In het kasteelpark Ter Rijst in Pepingen kunnen met de FoCI-middelen appartementen voor artists in residence worden gebouwd.

“Ik heb van bij mijn aantreden gezegd dat ik in cultuur niet alleen moet besparen maar ook zal investeren. De middelen die via het FFEU en het FoCI worden vrijgemaakt wil ik inzetten over verschillende kunstdisciplines heen. Door zowel in podiumkunsten als in kunsten en erfgoed te investeren, versterken we het Vlaams cultuurpatrimonium”, zegt Gatz.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0