De Vuurvliegjes van Couperus

Onlangs verscheen er een Matchboox over Louis Couperus. Matchboox zijn in harmonicavorm gevouwen boeken in lucifersdoosjes. Ieder boek is speciaal geïllustreerd, vaak door een bevriende kunstenaar van de auteur, maar ook door bekende illustratoren.

De boeken zijn met de hand gemaakt vanuit een passie voor boeken. Matchboox wil de schoonheid doorgeven. ‘Adembenemende illustraties en hartverwarmende verhalen, dat is waar het bij Matchboox allemaal om draait.’ Het boekje van Couperus wordt als volgt toegelicht:

De vuurvliegjes: Poëtische vertelling gesitueerd in het 19e eeuws paradijselijke Japan. Mysterieuze Japanse dames jagen bij maanlicht op vuurvliegjes, op de beroemde ‘Ladder des Hemels’, de dijk van Ama-no-Hashidate.

Cultuursprookjes

Auteur: Louis Marie Anne Couperus (1866 – 1923) is een van de grootste Nederlandse schrijvers. Zijn werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, die hem zijn grootste succes brachten. De grootste bekendheid genieten zijn zogenaamde “Haagse” romans: Eline Vere (1889), De boeken der kleine zielen (1901 – 1902) en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan … (1906). De stille kracht (1900) geeft een indringend beeld van het leven in het voormalige Nederlands-Indië. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. Zijn inmiddels klassiek geworden oeuvre geeft een meesterlijk beeld van de fascinerende wereld rond 1900. Het werk van Louis Couperus heeft zich de laatste jaren mogen verheugen in een groeiende populariteit. De afgelopen decennia zijn er televisieseries, toneelstukken, bioscoopfilms en een opera naar zijn romans gemaakt. 10 juni 2013 was het precies 150 jaar geleden dat Louis Couperus werd geboren. 2013 werd uitgeroepen tot Couperusjaar. Gedurende het hele jaar waren er tal van evenementen georganiseerd waarmee het leven en werk van Couperus uitgebreid onder de aandacht werd gebracht. 

Elisa Pesapane

Illustrator: Elisa Pesapane (1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Italiaanse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Haar vrije werk, wat merendeels bestaat uit monumentaal tekenwerk en olieverfschilderijen op paneel – van series klein werk tot anderhalf meter hoge triptieken – wordt regelmatig geëxposeerd en is opgenomen in diverse museale- privé- en bedrijvencollecties. Daarnaast is zij actief als portretschilder en – tekenaar, literair illustrator en ontwikkelt zij culturele trajecten en workshops voor het onderwijs, particulieren, musea en het bedrijfsleven. Het werk van Elisa Pesapane is nauw verbonden met literatuur; tot haar leermeesters rekent zij evenveel schrijvers als schilders. Van alles wat haar inspireert maakt zij een personage, attribuut of setting. Alles heeft zijn plek en functie als onderdeel van het grotere geheel. Het zijn als het ware korte tragikomische toneelstukken geschreven met olieverf of potlood. Het portret is de rode draad in haar werk.

Thomas Gaarthuis

De vormgeving is van Thomas Gaarthuis. Met zijn jarenlange ervaring in de reclame- en grafische branche is hij de kracht achter Tom in Vorm

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0