Meester van de Blauwe Jeans

De geschiedenis van de spijkerbroek is sterk verbonden met Levi Strauss, die in de 19e eeuw zijn denimbroek introduceerde. Onlangs dook een collectie schilderijen uit de 17e eeuw op, waarop duidelijk figuren in denim te herkennen zijn. Wie maakte deze schilderijen? Is denim misschien wel meer dan 300 jaar oud?

De geschiedenis van de spijkerbroek leek te beginnen tijdens de Gold Rush in California (VS). Hier introduceerde Levi Strauss zijn met spijkers versterke denimbroeken. Maar een soortgelijke stof werd al veel eerder voor het maken van kleding gebruikt. Op een collectie 17e eeuwse schilderijen stonden al mensen afgebeeld in kledingstukken, gemaakt van een stof  die sterk aan denim doet denken. Deze blauwe stof, afkomstig uit het Italiaanse Genua bleek terug te voeren op een nog veel oudere blauwe stof uit de 14e eeuw. Deze stof werd bekend onder de Franse naam voor Genua, Gênes en gaf zijn naam aan het Engelse woord voor de spijkerbroek, jeans.

Eén kunstenaar

Aanvankelijk werden deze 17 eeuwse schilderijen, die voor het eerst in Lomabardije opdoken, aan verschillende meesters uit dezelfde tijd toegeschreven, zoals Michael Sweerts, Diego Velásquez en Georges de Latour. Maar kort geleden ontdekte Gerlinde Gruber, conservator van het Weens Historisch Museum, dat de werken toegeschreven moesten worden aan één enkele kunstenaar, waarschijnlijk afkomstig uit Italië. Hij werd de Meester van de Blauwe Jeans gedoopt.

Over de Meester van de Blauwe Jeans zelf is weinig bekend, maar aan de hand van zijn tien schilderijen zijn wel wat kenmerken van zijn werk te ontdekken. De werken vertonen een duidelijke link met Nederlandse schilders wat de geschilderde onderwerpen betreft. Kenmerkend voor deze onbekende 17 eeuwse kunstenaar is dat hij eigenlijk altijd arme mensen afbeeldt en dat op ieder schilderij minstens één kind te zien is. Hoewel de anatomie en het perspectief niet altijd even goed kloppen, had de kunstenaar een bijzonder oog voor detail. Vooral de aandacht die hij aan het weergeven van kledingstukken besteedde is opvallend. Het spel van donker en licht in zijn schilderijen, doet sterk denken aan het werk van de Italiaanse schilder Caravaggio en zijn leerlingen.

Het blijft echter onduidelijk wie deze Meester van de Blauwe Jeans werkelijk was en wat hem inspireerde tot het maken van deze schilderijen. Na een expositie in 2010 tijdens de Parijse Fashion Week, waar de werken voor het eerst aan het publiek getoond werden, besteedde ook het Didier Aaron Inc. in New York aandacht aan deze bijzondere collectie. Een nieuw aanknopingspunt  voor de geschiedenis van de spijkerbroek.

Functie / titel:
Schilder
Sekse:
Man
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0