Haagse horizon wint eremetaal op ‘WK voor boeken’

Een paar maanden geleden schreven we over het project van Bruno van den Elshout, ‘NEW HORIZONS’. Een jaar lang maakte Bruno een fotoportret van de Noordzeehorizon. Hij maakte deze foto’s vanuit het dak van het NH Atlantic hotel in Kijkduin, ieder uur een, in totaal 8.785 stuks. De horizon staat voor Van den Elshout voor Rust en Ruimte.

Van 212 horizonnen liet hij een kunstwerk-in-boekvorm maken. Dit boek is bij de verkiezing van de Schönste Bücher aus aller Welt  in boekenstad Leipzig bekroond met een bronzen medaille. Aan deze prestigieuze wedstrijd namen 700 boeken deel, die in hun land van herkomst eerder waren uitgeroepen tot Best Verzorgde Boeken.

Minimalisme en monumentaliteit

Het boek is tot stand gekomen doordat 700 liefhebbers voor in totaal € 100.000 op het boek intekenden. Het was een commerciële en technische prestatie van formaat. Het boek heeft een eenmalige oplage van 2012 genummerde exemplaren van ieder 3,5 kilo. In het jaar 2012 werden de foto’s geschoten, vandaar.

De jury van de boekenwedstrijd prijst NEW HORIZONS om de combinatie van minimalisme en monumentaliteit (“… met de robuustheid van een massief stuk gepolijst hout …”) , en het treffende contrast tussen de gekozen vorm en de veranderlijkheid van het in beeld gebrachte uitzicht.

Het volstrekt tekstvrije boek ligt door een bijzondere bindwijze op alle bladzijden vlak open en brengt 300 afbeeldingen van hetzelfde uitzicht samen tot een visuele reis. Het boek NEW HORIZONS is samen met 23 grote werken nog te zien tot en met zondag 8 maart bij Panorama Mesdag in Den Haag, www.panorama-mesdag.nl 

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0