Schietpartij op de Dam 7 mei 1945

Op de Dam in Amsterdam zijn duizenden mensen in feeststemming verzameld om de komst van de bevrijders af te wachten. Het was onrustig in de omliggende straten. De B.S waren begonnen aan operatie Three Castles, teneinde de Duitsers uit het geldkantoor, postkantoor en paleis te verdrijven. Ook op het Rokin vinden schermutselingen plaats tussen B.S. en Duitsers.

Rond 13:00 komt een aantal voertuigen van de geallieerden via het Rokin op de Dam. Het zijn de Polar Bears, een Engelse verkenningseenheid. Al gauw zitten de gepantserde voertuigen vol met feestvierders. Van tegengestelde richting komen een paar Duitse voertuigen. Ze rijden langs elkaar voor de Nieuwe Kerk. Een spannend moment, maar er gebeurde nu nog niets. De Duitsers vertrekken en de Engelsen rijden via het Rokin weer de stad uit. Zij hebben in de gaten dat ze zich in een zeer explosieve situatie bevinden. Een tijdlang is het rustig. Tot 15:00 uur.

Dan klinken er schoten vanachter het Paleis op de Nieuwezijds Voorburgwal. Even later slaat de vlam in de pan. Op de Dam wordt geschoten door B.S'ers en door Kriegsmarine soldaten vanuit de Groote Club. Paniek breekt uit! Mensen verdringen zich om weg te komen. Na de eerste schoten volgt een tweede salvo. Hulp aan de slachtoffers wordt geboden door aanwezige padvinders, rode kruis medewerkers en verplegers. Bij elkaar duurt de schietpartij anderhalf uur. Majoor Overhoff van de B.S., geassisteerd door Hauptmann Bergmann weet de strijdende partijen te bewegen het vuren te staken. Althans, dat is één van de verhalen.

Het is ook mogelijk dat de schietpartij beëindigd werd door de dreiging van bazooka granaten die vanuit het Paleis naar de Groote Club werden afgevuurd. Het waarom van de schietpartij is nooit onderzocht. Ook is er nooit vervolging ingesteld naar de daders. De Duitse soldaten worden op 9 Mei '45 door Canadezen uit de Groote Club opgehaald en afgevoerd naar Duitsland. Altijd ging men uit van 19 tot 22 doden. Men wist nooit wie dat waren.

Wij, stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, zijn nu bezig om de namen van de slachtoffers te achterhalen en, via contact met familieleden, hun verhaal en gezicht op te nemen op onze website. Het uiteindelijk doel is om een Memorial te onthullen met hun namen. Vanaf dat moment zal iedereen weten wie deze mensen waren. We hebben nu 32 slachtoffers weten te vinden. Er zijn nog meer doden gevallen, waarvan we nu nog niet hebben kunnen vaststellen of ze "Dam" slachtoffers zijn. Het aantal gewonden is niet duidelijk, krantenberichten noemen 100 tot 120. Ook de gewonden die gedurende ons onderzoek gevonden zijn worden op de website opgenomen. Op onze onderzoekpagina hebben we een oproep staan voor relaties van slachtoffers.

Via de overzichtspagina van bewezen slachtoffers kunt u meer gedetailleerde informatie, voor zover bekend, over hun vinden. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk getuigenissen en media-informatie in deze website onder te brengen. En niet de vergeten materiaal over de Binnenlandse Strijdkrachten en aanwezige fotografen Website: http://de-dam-zevenmei1945.nl

Op 7 mei 2016 is op de Dam door de Burgemeester van Amsterdam, 500 nabestaanden, getuigen en belangstellenden het monument voor de slachtoffers onthuld. Het monument, 32 naamstenen, ligt op het gedeelte tussen Damrak en Nieuwendijk. 
Een verslag van de onthulling is te vinden via de website van stichting Memorial voor Damslachtoffers.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1