Rotstuin Huizingen

Horizontal tabs

Beschrijving

De rotstuin van het Provinciedomein Huizingen is uniek in zijn soort. Er bestaan er maar vier van in heel Europa. In 2003 werd de tuin dan ook erkend als monument. De tuin werd aangelegd ter gelegenheid van de expo ’58 naar een ontwerp van Paul Dewit, de toenmalige directeur van de provinciale tuinbouwschool in Anderlecht. Het ontwerp kadert in de toenmalige tuinbouwstroming, de ‘Nouveau Jardin Pittoresque’. Een wilde, natuurlijke ogende tuin was toen populair.

Paul Dewit

De Provincie Brabant gaf de opdracht aan de tuinbouwschool van Anderlecht onder de leiding van Paul Dewit, landschapsarchitect en de toenmalige directeur van de school. Dewit was een sterke aanhanger van Le Nouveau Jardin Pittoresque. Deze strekking in de tuinarchitectuur was ontstaan in het begin van de 20e eeuw en streefde naar tuinen en parken met een natuurlijk landschappelijk karakter. 

Een huzarenstukje

Voor de aanleg werd vanuit de maasvallei, 1027 ton aan rotsen naar het domein getransporteerd en er werd een 400 meter lange bergbeek aangelegd die een hoogteverschil van 29 meter overbrugde. Voor de aanleg van de beek werd meer dan 20.000 kubieke meter grond verzet. 

Belangrijk was dat de mossen en korstmossen onaangeroerd te laten en de oorspronkelijke ligging uit het wingebied zoveel mogelijk te respecteren. Er werd 1250 m3 stampbeton en 250 m3 beton gestort. De plaatsingsploeg werkte 7 dagen op 7 en klaarde de klus in 9 maanden. Meer dan 100.000 sierplanten werden aangeplant en daarvan waarvan 36.000 echte Alpineplanten.

Deze rotstuin is dus wel een van de hoogtepunten van de realisaties van Le Nouveau Jardin Pittoresque . De tuin was niet alleen al die tijd een toeristische trekpleister maar bevatte ooit een verzameling van 1050 soorten planten en had dus ook een soort wetenschappelijk waarde. Omwille daarvan werd de tuin dan ook in 2003 een beschermd monument.

In de loop van bijna een halve eeuw was de tuin intussen veel van zijn elan van in het begin verloren en was bij gebrek aan een goed beheer een eigen leven gaan leiden. Veel vaste planten waren reeds verdwenen of overwoekerd. Bepaalde struiken en bomen belemmerden een vlotte doorgang of uitzicht en moesten gesnoeid worden als ze al niet gekapt waren. Het pompsysteem voor de 330 m lange bergbeek moest verbeterd worden enz. Een grondige en dure restauratie was dus noodzakelijk. 

 

Adres

Torleylaan 100
1654 Huizingen, België

Openingstijden

Zie Provinciaal domein

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0