Kasteel van Ingelmunster

Horizontal tabs

Beschrijving

Amandus van Nantes bijgenaamd apostel der Franken liet in 640 bewoond klooster bouwen in Ingelmunster.Het klooster werd bewoond door was door Engelse monniken. Het klooster zelf ging verloren, maar rond 1075 liet Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen, op de ruïnes een versterkte burcht bouwen. De ligging van de burcht was heel gunstig tenopzichte van de verbindingsweg Kortrijk-Brugge en langs de waterloop (De Mandel). Deze plaats werd daarom soms ook wel eens "de sleutel van Vlaanderen genoemd" 

In 1297 verbleef Filips de Schone, koning van Frankrijk, in het kasteel als hij op weg was naar Brugge om te onderhandelen met de Bruggelingen. In 1580 werd het kasteel door de Spaanse overheerser bezet. Intussen was de burcht al meerdere malen verbouwd tot het luxueuze landgoed.Het kasteel kwam in handen van verschillende families: de families De Rhodes en Van Gistel (1000-1384), de families Bourgondi en Van Kleef (1384-1583), de families Plotho (1583-1825) en de familie de Montblanc (1825-1986). In 1986 kocht de rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel. Het werd gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ook het bijhorende domein is vrij toegankelijk totdat het in 2001 bijna volledig werd verwoest door een brand.Het gebouw op zich leed grote schade, maar erger was het onherroepelijke verlies van de inboedel: meubilair, tapisserie, beeldhouwwerken, schilderijen, ... verdwenen voor altijd in de vlammen. Ook het unieke wassenbeeldmuseum verdween voor eeuwig. 

Sinds Juni 2015 is het kasteel volledig gerenoveerd en heropgebouwd. Eigenaar Marc Van Honsebrouck wil er nu feesten en congressen organiseren. 

Adres

Stationsstraat 3
8770 Ingelmunster, België

Facilities

  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0