Paul Hankar

Paul Hankar was samen met Henry van de Velde,Victor Horta  een pionier en sleutelfiguur voor de Belgische art nouveau. Hij ontwikkelde parallel met Victor Horta een nieuwe stijl die lokale bouwtradities combineert met het Franse rationalisme.

Zijn jeugdjaren & opleiding

Hankar groeide op in een familie van Henegouwse steenhouwers. In 1873 tot 1884 ging hij studeren aan de academie  in Brussel met de nodige tussenposenwerkte hij intussen ook bij de ornamentbeeldhouwer G.Houtstont. Hier raakte hij bevriend met Godefroid De Vreese en enkel andere symbolistisch georiënteerde beeldhouwers.

Van 1879 tot 1892 werkte hij op het bureau van Hendrik Beyaert, waar hij zijn eigenlijke architectuuropleiding genoot. Hij werkte aan een degelijke vakkennis, verruimde zijn culturele horizon en verdiepte zich in het rationalisme van Viollet-le-Duc.

Eigen bureau & eerste realisaties

In 1893 richtte Paul Hankar zijn eigen bureau op en startte met de bouw van zijn eigen huis in de Defacqzstraat te Sint-Gillis. Hiermee realiseerde hij zijn eerste art nouveau ontwerp. In 1896 ontwierp Hankar in de duinen van Westeinde de Cité des Artistes, een vakantieoord voor kunstenaars. Dit vakantieverblijf was als een soort phalanstère in een stalen vakwerkconstructie opgevat.  Hankars vernieuwing schuilde zo niet z in de ruimtelijke structuur van zijn gebouwen maar eerder in de vormen en een verfijnd materiaalgebruik.

In 1897 ontwierp hij een sanatorium in Kraainem dat opviel door het grote ornamentloze glazen volume. Dat zelfde jaar werkte hij ook aan een aantal tentoonstellingsontwerpen, waaronder de Congotentoonstelling in Tervuren, waar hij gebruik maakte van exotische motieven. Nog in datzelfde jaar ontwierp hij het huis Ciamberlani dat gekenmerkt wordt door zijn asymmetrische onderbouw en symmetrische bovenbouw.

Hankar introduceerde net als Horta heel wat voorwerpen uit gietijzer in zijn ontwerpen. Hij ontwierp ook vaak mee het hele interieur,.Stoelen, tafels, tussenschermen, ... Het grote verschil met zijn Collega/concurent  was het gebruik van materialen. Hankar had veel oog voor details maar gebruikt hiervoor meestal eenvoudigere formules dan Horta. Dit kon de kosten lager houden. Dit omdat  Hankar vaker een minder gefortuneerd publiek aantrok en dus verplicht was met beperktere middelen te werken. Maar laat net dat zijn grote waarde zijn in de verspreiding van de art nouveau in België en Brussel.

Nog een van de meest opvallende werken van Paul Hankar is het ontwerp van de Winkel Niguet uit 1896. met een heel opvallende winkelpui. De pui op de koningstraat wordt gekenmerkt door zwierige lijnen van donker mahoniehout en glanzende glaspartijen met geslepen randen.Het interieur en de pui zijn sinds 1984 beschermd, maar raakte toch in verval. In 2003 werd de restauratie van de winkel afgerond en sindsien is hier de wereldbekende bloemenschikker Daniel Ost gevestigd.

Docent

Hankar was van 1891 tot 1897 docent bouwkunde aan de kunstnijverheidsschool van Schaarbeek  en van 1897 tot 1901doceerde hij architectuurgeschiedenis aan het Institut des Hautes Etudes van de Université libre de Bruxelles. Tevens was hij was ook actief als redacteur. In 1894-96 was hij redactiesecretaris van L'Emulation. hier effende het pad voor de art nouveau en bestudeerde het werk van Karel Buls, esthétique des villes.

 

Functie / titel:
Architect
Geboorte- en sterfdatum:
11 december 1859 / 17 januari 1901
Plaats geboorte:
Frameries
Plaats sterven:
Brussel
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Frameries, Brussel

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0