Op ’t duin – duingezichten en duingedichten in Haags Historisch Museum

Langs de hele Nederlandse kust zijn er duinen, een bijna onafgebroken lint  van Zeeuws Vlaanderen tot Rottumeroog.  Al eeuwenlang vormt dit unieke duinlandschap een inspiratiebron voor schilders en dichters.

Het Haags Historisch Museum toont in de expositie Op ’t duin – duingezichten en duingedichten meer dan 80 kunstwerken en vele gedichten. Dat gebeurt in samenwerking met het Letterkundig Museum.  

Verrassende combinaties

Het duinlandschap als genre in de kunst werd omstreeks 1600 ‘ontdekt’. Vanaf dat moment bleef het onderwerp populair. Er zijn werken te zien van 17e eeuwse meesters als Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen, maar ook 19e eeuwse schilders als Andreas Schelfhout en J. H. Weissenbruch. 20e eeuwse kunstenaars zijn er ook: Jan Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig en Edgar Fernhout.

Daarnaast is een ruime selectie werken op papier te zien, waaronder enkele bijzondere prenten en tekeningen uit het Rijksmuseum en de Fondation Custodia in Parijs. Door de kunstwerken te combineren met gedichten ontstaan verrassende combinaties. Het zijn gedichten van onder andere Gerrit Achterberg, Joost Zwagerman, Willem Jan Otten, Anneke Brassinga, Hans Tentije en K. Michel.  De samenstelling gebeurde door gastconservator Boudewijn Bakker.

Scheveningseweg

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerd boek verschenen met een bloemlezing vabn de mooiste gedichten over het duinlandschap. Het boek, Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten, is samengesteld door Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker. Het is verschenen bij uitgeverij Thoth.

Museum Muzee Scheveningen haakte in met een expo over 350 jaar Scheveningseweg, de belangrijkste verbindingsweg van Scheveningen met Den Haag die op initiatief van Constantijn Huygens dwars door het duingebied werd aangelegd. Kunstzaal Van Heijningen biedt een podium aan hedendaagse kunstenaars die de duinen verbeelden. Er zijn voorts poëziefietstochten, poëzieworkshops en rondleidingen.

Tot en met 15 september 2015.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0