Den Haag – Maison de Bonneterie

Horizontal tabs

Beschrijving

Precies een jaar geleden, op 25 augustus 2014, sloot Maison de Bonneterie de deuren aan de Gravenstraat. Het had 101 jaar bestaan. Ook de Amsterdamse vestiging van het chique modewarenhuis hield ermee op. De sluiting was het gevolg van de aanhoudende recessie in de detailhandel. Maar ook werden de vaste klanten steeds ouder. De winkel wordt nu verbouwd en in het najaar komt er een flagship store van H&M.

Er is een interessant verhaal over het begin van Maison de Bonneterie  te vertellen. Dat doen we weer aan de hand van Corien Glaudemans van het Haags Gemeentearchief.

Gebreide textielwaren

Josef Cohen begon in 1889 samen met zijn vrouw Rosa Wittgenstein een winkel in wollen sokken en gebreide kleding. Daarom kozen zij ook Bonneterie als naam voor hun toen nog bescheiden winkel. In de negentiende eeuw gebruikte men het woord bonneterie voor gebreide textielwaren, zoals kousen en sokken, mutsen, dassen en handschoenen. Een winkel die gespecialiseerd was in gebreide textielwaren noemde men ook wel ‘bonneterie’.

In 1895 opende het echtpaar Cohen-Wittgenstein in de Gravenstraat 4 het Haagse Maison de Bonneterie. In 1909 volgde nieuwbouw in Amsterdam. Aan het Rokin ontwierp architect Alphons Jacot een nieuw modewarenhuis. Ook in Den Haag kreeg Maison de Bonneterie nieuwbouw op de plaats van het oude modewarenhuis aan de Gravenstraat. Architect Jacot was eveneens verantwoordelijk voor het Haagse ontwerp. Op vrijdag 14 maart 1913 vond de heropening van het chique warenhuis plaats.

Um 1800 Bewegung

Het winkelpand is gebouwd in de stijl van de zogenaamde ‘Um 1800 Bewegung’, een historiserende bouwstijl die een tegenhanger vormde van de zakelijke bouwstijl waarvan Hendrik Berlage een vertegenwoordiger was. Het interieur (trappenhuis, deuren met koperbeslag en de lichtkoepel met glas-in-lood)  is nog grotendeels authentiek. Het gebouw is een rijksmonument.

Het modewarenhuis had veel Joods personeel. De klantenkring die zich de dure kleding van De Bonneterie kon veroorloven, was evenwel zowel Joods, als niet-Joods. Rosa en Joseph Cohen hadden geen kinderen. In 1921 namen twee neven, Alfred en Max Cohen, het bedrijf over. Josef Cohen overleed in 1924. Rosa bleef op de achtergrond aanwezig.

De Duitse bezetter

In maart 1941 confisqueerde de Duitse bezetter Maison de Bonneterie en dwong Alfred en Max Cohen hun zaak te verlaten. Joodse personeelsleden werden ontslagen. Rosa Cohen-Wittgenstein, Max en Alfred Cohen en zijn gezin kregen in januari 1942 van de Duitsers een vrijgeleide in ruil voor schilderijen uit de verzameling van Alfred Cohen. Via Portugal konden zij naar de Verenigde Staten reizen, waar zij de oorlog overleefden. Ondertussen had de Duitse bezetter Maison de Bonneterie leeggeroofd.

Veel Joodse medewerkers van Maison de Bonneterie zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. In het trappenhuis van de winkel hangt een plaquette ter herinnering aan de 68 Haagse en Amsterdamse personeelsleden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Rosa Cohen keerde na de oorlog terug naar Nederland en heropende met de hulp van de zonen van haar neven Maison de Bonneterie. Zij overleed in 1949. In de laatste directie van het modewarenhuis waren nog steeds nazaten van Josef Cohen en Rosa Wittgenstein vertegenwoordigd.

H&M heeft aangegeven dat de winkel een luxe inrichting krijgt, waarbij de historische details van het pand bewaard blijven.

Adres

Gravenstraat 2
2513 AK gravenha

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0