Newsha Tavakolian ontvangt Grote Prins Claus Prins Prijs 2015

Op 2 december zal ZKH Prins Constantijn de Grote Prins Claus Prijs uitreiken aan de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian. Het prins Claus Fonds huldigt dan tevens tien andere kunstenaars en mensen die een voortrekkersrol spelen in de cultuur en ontwikkeling van hun land.

Nessha Tavakolian is een autodidactisch fotograaf, die fotojournalistiek en kunst samenbrengt om nieuwe inzichten te bieden in de persoonlijke ervaringen van de mensen in Iran en het Miden-Oosten. Zij is een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran.

Onzekerheid van jongeren uit de middenklasse

Haar werk loopt uiteen van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series over onderwerpen als de onzekerheid van jongeren uit de middenklasse, vrouwelijke Koerdische strijders en de invloed van sancties op het persoonlijke leven.

De fraaie, intellectuele kwaliteiten van Tavakolians stills, video’s, installaties en fotoalbums rekenen af met stereotypen en zijn een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten.

Newsha Tavakolian is de vrouw van correspondent Thomas Erdbrink, de presentator van Onze man in Teheran.

Foto: Frank van Beek

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0