Judith I van Klimt in voorjaar in Gemeentemuseum

Een van de topstukken van Museum Belvedere in Wenen en een van de bekendste werken van Gustav Klimt uit zijn Gouden Periode is binnen niet al te lange tijd te zien in het Gemeentemuseum. Judith I, een schilderij waarin echt bladgoud is verwerkt.

Het schilderij verlaat Wenen maar zelden. Het Ministerie van Educatie van Educatie, Kunst en Cultuur moest eraan te pas komen, vertelt Benno Tempel, de directeur. “Het is een droom die uitkomt.”

Mannenverslindster

Klimt heeft Judith geportretteerd als een gevaarlijke femme fatale. Als hoofdrolspeelster in het Bijbelverhaal over Judith en Holofernes werd ze lange tijd gezien als een sterke en kuise heldin. Ze redde haar stad van het vijandige leger van Nebukadnezar II door diens generaal Holofernes te verleiden en te onthoofden.

Klimt zet Judith neer als een mannenverslindster die Holofernes uit wraak vermoordt. Klimt is daarmee een van de eersten die Judith op deze manier laat zien. Judith is geen heroïsch tafereel, maar een seksueel getint meesterwerk. Klimt heeft het portret en de handen realistisch geschilderd en omringd met een vlakdecoratieve gouden achtergrond.

Combinatie met Schiele

Judith wordt in een bijzondere omgeving getoond, in combinatie met Portret van Edith van Egon Schiele, een van de topstukken van het Gemeentemuseum. Schiele heeft zijn vrouw afgebeeld als het toonbeeld van kuisheid.

 Directeur Benno Tempel: “De werken zijn mooie tegenhangers, maar tevens zowel thematisch als stilistisch aan elkaar verbonden. Klimt en Schiele maakten beiden deel uit van de Wiener Secession, de Weense avantgarde kunstenaarsgroepering. Zowel Klimt als Schiele shockeerden de samenleving  regelmatig met hun expliciete erotische schilderijen en tekeningen.”  

De kracht van de tentoonstelling ligt niet in de omvang, maar in de uitzonderlijke kans dit beroemde schilderij te zien. Het topstuk vormt een afspiegeling van het decadente Wenen rond 1900, een periode waarin de stad cultureel bloeide als noot tevoren. Naast Klimt en Schiele, de expressionist, liepen onder andere de componisten Gustav Mahler en Arnold Schönberg en Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, in de stad rond.

Dank voor bruikleen

Het meesterwerk van Klimt komt naar Den Haag als dank voor het in bruikleen geven van Schieles Portret van Edith. Dit schilderij is maandenlang in Museum Belvedère getoond.

De tentoonstelling Klimt-Schiele vindt plaats tijdens een grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop, die een belangrijke invloed heeft uitgeoefend op Gustav Klimt.

 

Datum:
12 maart 2016 / 19 juni 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1