Anna en Willem 200 jaar getrouwd

De Hermitage Amsterdam memoreert het huwelijk van Willem II en Anna Pavlovna met het bruidsgeschenk en een bijzondere tekening.

Vlak na Valentijnsdag is het 200 jaar geleden dat de Nederlandse prins Willem, de latere koning Willem II – hij regeerde van 1840 tot 1849 – in het huwelijk trad met Anna Pavlovna, de zuster van Tsaar Alexander I. Op 21 februari 1816 vond de bruiloft plaats in het Winterpaleis in St. Petersburg.

Ceremonie

Ter gelegenheid van dit jubileum zijn vanaf vandaag uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag een tekening van de intocht van het jonge paar in Amsterdam en een gouden zoutvat uit Rusland te zien. Het zoutvat komt uit de uitgebreide bruidsschat van Anna Pavlovna, met onder veel meer meubels, juwelen en een miljoen roebel.

Ook in de Hermitage St. Petersburg wordt het 200 jaar huwelijk van Anna Pavlovna en Willem II herdacht. Op vrijdag 19 februari wordt daarvoor een ceremonie gehouden in de kerk van het Winterpaleis.   

Paleis Soestdijk

Voordat Anna en Willem trouwden, moest de prins wel naar St. Petersburg afreizen, want een Romanov mocht alleen huwen wanneer beide partijen elkaar hadden ontmoet en hadden ingestemd. Hoewel Anna zichzelf van hogere afkomst achtte, ging zij akkoord met de keuze voor de protestantse Willem.

Volgens zijn huwelijksakte (ook te zien bij de opstelling) kon Anna haar Russisch-orthodoxe geloof behouden, maar zouden de kinderen een protestantse opvoeding krijgen. Het jonge paar ging wonen op Paleis Soestdijk, dat Willem kreeg voor zijn verdiensten in de Slag bij Waterloo in 1815.

Initialen tsarenpaar

Het paleis deed Anna denken aan thuis, Pavlovsk bij St. Petersburg. Net als dat paleis kreeg Soestdijk toen twee vleugels met zuilengalerijen en een grootse vestibule.

Op het zoutvat staan de initialen van het tsarenpaar Paul I en Maria Fjodorovna en hun kinderen, onder wie Anna Pavlovna. Het was een geschenk van de inwoners van Moskou aan Paul ter ere van zijn kroning in 1796. Anna kreeg het zoutvat van haar ouders bij de bruiloft met prins Willem. In 1937 kregen prinses Juliana en prins Bernhard het weer als huwelijksgeschenk van koningin Wilhelmina.

Te zien van 12 tot en met 28 februari.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0