Eerste internationale tentoonstelling Jack Davison in Foam

Foam presenteert de eerste internationale tentoonstelling van Jack Davison (1990, Verenigd Koninkrijk). De vijfentwintigjarige Davison studeerde Engelse literatuur en is binnen het vakgebied van de fotografie een echte autodidact.

Zijn werk toont een passie voor de fotografie en haar geschiedenis. Hij past een breed scala aan genres, stijlen en technieken toe. Dat varieert van avantgardistische experimenten tot objectieve documentatie en van vroeg 20e eeuwse portretfotografie tot conceptuele studies. Toch is zijn werkwijze eigentijds en geworteld in gebruiken binnen internet communities zoals Flickr, die een basis hebben gelegd voor de hedendaagse sociale mediacultuur.

Historische canon

Jack Davison is geboren en getogen in Essex, op het Engelse platteland. Hij verhuisde naar Coventry in de West Midlands, waar hij Engelse literatuur studeerde aan de universiteit van Warwick. Sinds zijn vijftiende nam Davison zijn camera overal mee naar toe. Voortdurend is hij bezig met het fotograferen van zijn familie, vrienden en de omgeving.

“Ik woonde in de provincie, dus het internet was mijn belangrijkste toegang tot het zien van historische en hedendaagse fotografie. Daar stuitte ik op het werk van diverse mensen en begon ik beelden te verzamelen die mij een gevoelige snaar raakten.”

Van jongs af aan had Davison een grote belangstelling voor literatuur en kunst. Zijn werk verraadt een breed scala aan inspiraties die ontleend zijn aan de historische canon van de fotografie: van Salvador Dali en August Sander, de Flickr-gemeenschap en internet in het algemeen tot het beruchte boek Least Wanted: A Century of American Mugshots van Mark Michaelson.

Onderzoek en spel

En verder ook klassiekers als Richard Avedon, Ernst Hass, Sual Leiter, Irving Penn en Edward Weston. Met enige regelmaat zien we hun beelden en op een of andere manier beïnvloeden ze onze kijk op de werkelijkheid.

Het feit dat Davison geen formele fotografie-opleiding volgde, is van belang.  Dit gaf hem tijd en ruimte om foto’s te maken zonder de druk en regels die een kunstopleiding met zich mee kan brengen. Zijn werk zit vol met onderzoek en spel en dat manifesteert zich in een afwisselend gebruik van verschillende camera’s, mediums, stijlen en genres.

Maar ook het archivarische aspect interesseert hem. Tijdens een reis door Amerika begon hij een verzameling aan te leggen van foto’s die hij onderweg vond. “Door families weggegooide foto’s hebben iets heel ontroerends, spannends en moois. Tussen stapels papier vallen ze meteen op en trekken onmiddellijk je aandacht’, legt hij uit. In zijn werk zie je een soortgelijke drang om terug te keren naar een verleden dat niet meer bestaat en dit met het heden te integreren.  

Meer over FOAM.

Inschrijven digitale nieuwsbrief.

Voor kaartverkoop.

Datum:
29 april 2016 / 5 juni 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0