#kerkverhalen: Alle orgelwerken van Bach vastgelegd in Grote Kerk van Dordrecht

In 2008 startte Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht, een ambitieus project: het op cd vastleggen van alle orgelwerken van J.S. Bach. Niet eerder werden alle Bach werken op een orgel opgenomen. Ardesch deed het op het vermaarde Bachorgel van de Grote Kerk / Onze-Lieve Vrouwe Kerk van Dordrecht.

Op 24 augustus wordt het Bachproject afgerond met de feestelijke presentatie van de negentiende, laatste cd, het bijbehorende boekje en de opbergbox voor alle cd’s.

Uniek klankdocument

Telkens vonden de opnames plaats op late avonden en in nachten omdat er dan weinig geluid van verkeer en dergelijke hoorbaar was in de kerk. Alle opnames zijn acht jaar lang op exact dezelfde wijze vastgelegd. De opstelling van de microfoons werd telkens minutieus, tot op de millimeter uitgemeten.

Zodoende is er een uniek klankdocument ontstaan waarin de ontwikkeling van het instrument hoorbaar is: een nieuw instrument moet zich nog ‘zetten’. Combinaties van bepaalde registers die in de beginfase nauwelijks fraai genoemd konden worden, vormen nu een prachtige eenheid. De klank is milder geworden en er is meer souplesse in de klank gekomen.

Een worden met instrument

Precies hetzelfde geldt voor de organist. Door niet telkens per opname van instrument te wisselen is ruimte ontstaan om dieper tot de kern van de werken door te dringen. Het ‘één worden’ met het instrument is een bijzonder leerzame ervaring gebleken.  

 

https://www.grotekerk-dordrecht.nl/event/bachconcert-cor-ardesch/  

http://www.corardesch.nl/orgels-en-projecten/bachproject

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0