Het Spoorhuis in Vinkeveen

Horizontal tabs

Beschrijving

Station Vinkeveen is een voormalig station aan de verdwenen spoorlijn Aalsmeer – Nieuwersluis. Het stationsgebouw werd geopend op 1 december 1915 en gesloten op 3 september 1950. Van 1915 tot 1950 heeft het dienst gedaan als Station Vinkeveen.

Plaatselijk staat het bekend als Het Spoorhuis. Na 1950 – toen het passagiersvervoer over de nooit erg rendabele spoorlijn werd gestaakt – is het in gebruik geweest als woonhuis, fietsenmakerij en bric-a-brac winkel. Het karakteristieke gebouw – een ware tijdcapsule – is van oktober 2015 tot maart 2016 gerestaureerd.

Culturele en sociale evenementen

Het spoortracé bij het station is nog gemakkelijk te herkennen. Rond het jaar 2000 is op de spoordijk een wandelpad aangelegd. In 2011 kocht het Vinkeveense bedrijf VOBI het Spoorhuis aan. De restauratie werd begonnen op maandag 5 oktober 2015. Uitgangspunt hierbij was om, met respect voor de vele historische details, het pand klaar te maken voor de volgende honderd jaar.

Op 1 december 2015 werd de 100e verjaardag van het pand gevierd. Op 7 maart 2016 werd het Spoorhuis opnieuw in gebruik gesteld. Het bovenhuis wordt net als vroeger bewoond. De begane grond is sindsdien weer publiek toegankelijk en kan gehuurd worden voor bijzondere culturele en sociale gebeurtenissen en evenementen. Ook ‘hei-sessies’en brainstorm dagen vinden hier een inspirerend onderkomen.

Gert Tetteroo

Sinds de heropening van het monument voert Gert Tetteroo de directie over het gebouw. Tetteroo is oprichter van de stichting Henry Hudson 500 die in 2009 een evenement organiseerde ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de tocht van Henry Hudson van Amsterdam naar New York. De stichting is nog steeds actief met projecten en evenementen rond begrippen als vrijheid, handelsgeest en diversiteit. 

Tetteroo in een interview in het Algemeen Dagblad (12 oktober 2016) “Het is goed en inspirerend om met elkaar stil te staan bij de wortels van Nederland. Dit zijn wij tot in onze tenen. We initiëren steeds weer nieuwe evenementen om deze inspirerende Nederlandse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Niet alleen de mooie kanten, maar ook waar we niet trots op zijn, zoals slavernij en onderdrukking. Het was niet allemaal goed, maar het was wel het begin van de vrije samenleving waarin wij leven.”

In oktober 2016 organiseerde hij een tour van De Halve Maen, Nederlands enige zeilende 17e eeuwse replica van de Haven van Hoorn, via Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft naar Rotterdam waar Jan Peter Balkende, de voormalige premier, een lezing hield over de VOC-mentaliteit. 

Demmerikpolder

Terug naar het Spoorhuis. Het pad aan de westkant van het station maakt deel uit van de Wandelroute Spoordijk Wilnis-Vinkeveen. Ten oosten van het station loopt het pad, als deel van de Demmerikroute, over een gerestaureerde spoorbrug. De Demmerikpolder is een groene polder die een nog tamelijk authentiek beeld geeft van het oorspronkelijke veenlandschap, niet uitgeveend, verplast of drooggemaakt zoals elders in de Ronde Venen.

De naam ‘Demmerik’ is waarschijnlijk een verbastering van ‘Denemarc’ of ‘Deenmercken’ en slaat op afstammelingen van de Deense Vikingen die zich als kolonisten in deze veenwildernissen hadden teruggetrokken. De gemeente De Ronde Venen, waar Vinkeveen deel van uitmaakt, is aangesloten bij het overleg gemeenten Nieuwe Hollandse Waterlinie, in verband met de nabije aanwezigheid van forten die behoren bij de Stelling van Amsterdam.

http://www.hetspoorhuis.nl/

Adres

Demmerik 68
3645 ED Vinkeveen

Telefoonnummer

06 – 24861345

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0