De militaire historie van Grave

Op 20 mei vindt de Open Monumentendag Special ‘Militair erfgoed’ in Grave plaats. Deze vierde editie van de Special laat de militaire historie van Grave en haar omgeving herleven.

Liefhebbers van monumenten en militair erfgoed kunnen tijdens deze dag diverse monumenten en musea gratis bezoeken. Ook zijn er activiteiten rondom het militair erfgoed van de stad.

Steenslot musket

De vestingstad Grave ademt als het ware haar bewogen geschiedenis met haar vestingwerken, de Hampoort, de kazematten en diverse musea. In het pittoreske centrum zijn er nog authentieke kasseienstraten, 17e en 18e-eeuwse huizen en fraaie en nauwe steegjes.

In de Generaal de Bons Kazerne kan men een tentoonstelling van militaire voertuigen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig zien. Ook is er een preview te zien van het toekomstige munitiemuseum. Kinderen kunnen leren hoe een steenslot musket geladen en afgeschoten wordt, op de manier waarop de soldaten dat deden in 1794.

Trebuchet

Eigenaren en liefhebbers van historische panden kunnen de Erfgoedfair bezoeken. Het tweejaarlijks evenement is een ware goudmijn voor de historisch geïnteresseerden.  

Vanaf 12.00 uur is het mogelijk met een militair voertuig te pendelen tussen de kazerne, de Hampoort, het Kazemattenmuseum en het centrum van Grave. Daar is een rondleiding door de vesting. Bij de Hampoort is een groot trebuchet, een middeleeuws slingerarm-artilleriewapen in werking te zien.

De dag loopt van 12.00 – 16.00 uur. Men kan al om 10.00 uur terecht op de Generaal De Bons Kazerne. Zie verder ook www.openmonumentendag.nl

Afbeeldingen: 1) Trebuchet, 2) Oude Stadhuis Grave,3) Kazematten Museum, 4) Baroen kinderactiviteit, 5) Kazemat, 6) Graafs Museum (foto’s: Weijsters & Kooij), 7) Dikke Daf (foto Anton van Daal) 

 

Datum:
20 mei 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1