De Stijl in Leiden, één groot openlucht museum

Met de opening van het Openlucht Museum De Lakenhal vandaag op het Pieterskerkhof, viert Leiden volop dat De Stijl 100 jaar geleden door Theo van Doesburg in Leiden is opgericht. Deze zomer is Leiden één groot openluchtmuseum geïnspireerd op De Stijl, met maar liefst vier verschillende locaties in de stad.

Honderd jaar na de oprichting van De Stijl in Leiden, maakt Museum De Lakenhal de balans op. Donderdag opende in Leiden de tentoonstelling ‘100 jaar ná de Stijl’.

Muurschilderingen

Twintig kunstenaars uit alle windstreken maakten monumentale muurschilderingen die het historische Pieterskerkhof in een nieuw daglicht zetten. Met hun werk staan deze kunstenaars op de schouders van De Stijl. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Iemke van Dijk en Guido Winkler en is vanaf vrijdag 2 juni tot en met 27 augustus gratis toegankelijk op het Pieterskerkhof.

Maison d’Artiste

Op het naastgelegen Gerecht is in diezelfde periode het prototype te zien van het Maison d’Artiste, dat in 1923 door Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren werd ontworpen. Het innovatieve ontwerp voor een kunstenaarswoning is nog altijd een bron van inspiratie voor architecten uit binnen- en buitenland.

Het getoonde prototype is een reconstructie op schaal 1:5, gerealiseerd door professor Mick Eekhout en studenten van de TU Delft. Het werd gemaakt in 2003 en heeft nu voor het eerst het terrein van de TU Delft verlaten om in Openlucht Museum De Lakenhal getoond te worden. Kleur was voor Theo van Doesburg essentieel als basis voor de architectuur.

Kleurenpalet

Bij het Maison d’Artiste zijn alleen de primaire kleuren rood, geel, blauw en de ‘niet-kleuren’ zwart, wit en grijs toegepast. Omdat niet exact bekend is wat het oorspronkelijke kleurenschema was, is in de presentatie een mogelijke interpretatie van de kleurencompositie te zien. Ook het publiek wordt uitgenodigd om hun eigen interpretatie van het kleurenpalet van het Maison te delen via Instagram. Zie lakenhal.nl/instagram

Minke Schat,  hoofd publiek: ‘Museum De Lakenhal verbindt heden en verleden. 100 jaar na dato maken wij de balans op en presenteren we De Stijl als inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.  Deze tentoonstelling maakt duidelijk dat De Stijl nog springlevend is.’

De kunstenaars  

Linda Arts (NL), Justin Andrews (AUS), Alain Biltereyst (B), Bob Bonies (NL), Sanne Bruggink (NL), Sigrid Calon (NL), Matthew Deleget (USA), Jasper van der Graaf (NL), Terry Haggerty (UK), Brent Hallard (AUS), Gilbert Hsiao (USA), Henriëtte van ’t Hoog (NL), Gracia Khouw (NL), Zora Kreuzer (D), Guido Nieuwendijk (NZ), Rob de Oude (NL), Jan van der Ploeg (NL), Thomas Raat (NL), Marije Vermeulen (NL) Zedz (NL).

Maison d’Artiste: prof. Mick Eekhout m.m.v studenten TU Delft.

Beelden in Leiden

Al eerder opende Beelden in Leiden de tentoonstelling ‘Raakvlakken’ op drie andere locaties in de stad. Deze tentoonstellingen zijn eveneens gecureerd door Iemke van Dijk & Guido Winkler, net als de tentoonstelling ‘In het licht van De Stijl’ in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum.  De exposities zijn vrij te bezichtigen op de Hooglandse Kerkgracht, in en bij het LUMC en in het Achmeagebouw.

Leiden viert De Stijl

De stad Leiden viert De Stijl. Naast de kunstprogrammering zijn steeds meer stijlkleuren in de stad te vinden, van etalages van ondernemers tot markante gebouwen. Mincke Pijpers van Leiden Marketing: “Leiden viert De Stijl! Deze zomer is Leiden één groot openlucht museum, met als aftrap een Pinksterweekend dat volop gekleurd is met De Stijl elementen zoals in het Signature Festival. Dit wordt een topweekend voor Leiden”.

Foto’s: Hielco Kuipers 

Meer informatie over het programma van De Stijl en het Signature Festival
lakenhal.nl/destijl
leiden.nl/destijl
leiden.nl/signaturefestival

 

Datum:
2 juni 2017 / 27 augustus 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0