Wereldberoemde Vlaamse Meesters in Mauritshuis Den Haag

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het Mauritshuis ontvangt kunstwerken van Vlaamse Meesters als Jordaens, Van der Weyden, Rubens en Van Dyck in tijdelijk bruikleen uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

Momenteel is het KMSKA tot 2019 gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. Voor het Mauritshuis een geweldige kans om drie presentaties te organiseren met kunstwerken uit de wereldberoemde collectie van dit museum.

Het staat het Mauritshuis nog helder voor de geest: de ingrijpende verbouwing van het museumgebouw waardoor de collectie tijdelijk niet in eigen huis getoond kon worden. Tussen 2012 en 2014 was de collectie van het Mauritshuis te zien in binnen- en buitenland.

Zoals de ouden zongen ………

Een tentoonstelling is al gaande: Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…

In het Mauritshuis hangen maar liefst twee voorstellingen met het spreekwoord ‘Zoals de oude zongen, zo piepen de jongen’ uit de zeventiende eeuw. Het grote schilderij van de Hollander Jan Steen hangt samen met een schilderij van zijn Vlaamse collega Jacob Jordaens uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Een mooie gelegenheid om deze twee vrolijke schilderijen eens met elkaar te vergelijken en te ontdekken wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de benadering van beide kunstenaars.  (11 juli 2017- 14 januari 2018)

En vanaf 7 september is te zien: Zuiderburen, Portretten uit Vlaanderen 1400-1700 

In de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) zijn tussen 1400 en 1700 prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze portretten maken nog altijd grote indruk. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd door onze zuiderburen dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken.  

Het Mauritshuis vertelt het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Er komen belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck. Deze portretten zullen hier voor het eerst samen worden gepresenteerd met aanvullingen uit de collectie van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt het bijzondere portret van Abraham Grapheus door de Antwerpse portretschilder Cornelis de Vos gerestaureerd en dit zal in het Mauritshuis voor het eerst weer in volle glorie te zien zijn.  

Vanaf 9 november zal te zien zijn: Antonello in de Galerij 

In Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag wordt dit najaar wederom een bijzonder meesterwerk gepresenteerd. Na Caravaggio, Titiaan, Velázquez en Mantegna is het dit keer de beurt aan de vijftiende-eeuwse schilder Antonello da Messina (1430-1479). Deze Siciliaanse renaissancekunstenaar valt op omdat hij zich liet inspireren door Vlaamse tijdgenoten. Het gaat om het schilderij Calvarieberg, een bruikleen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. 

Elk najaar wordt in Galerij Prins Willem V een internationaal topstuk uitgelicht. Daarbij gaat het steeds om bruiklenen uit internationale collecties en om schilderijen van meesters die niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn. Voorgangers in deze serie meesterwerken waren Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) van Titiaan uit de National Galleries of Scotland in Edinburgh,  Portret van Don Diego de Acedo van Diego Velázquez uit het Prado in Madrid en het vorig jaar tentoongestelde Ecce homo van Andrea Mantegna uit Musée Jacquemart-André in Parijs. Calvarieberg van Antonello is te zien van 9 november 2017 tot en met 7 januari 2018.  

Afbeeldingen: 1) Hans Memling Portret van Bernardo Bembo, c. 1471-1474 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, foto: Hugo Maertens, 2) Cornelis de Vos Portret van Abraham Grapheus, 1620 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, foto: Rik Klein Gotink, 3) Rogier van der Weyden Portrait of Philippe de Croy, his coat of arms on the reverse, c.1460 Royal Museum of Fine Arts Antwerp © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, photo: Hugo Maertens, 4) Anthony van Dyck Portret van Cesare Allessandro Scaglia di Veerua, c. 1634 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, foto: d/arch, 5) Erasmus Quellinus II en Jan Fijt Portret van een jongetje, c. 1630-1661 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, foto: Hugo Maertens, 6) Anthony van Dyck Portret van Marten Pepijn, 1632 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, foto: Hugo Maertens, 7) Master of Frankfurt Portrait of the painter and his wife, 1496 Royal Museum of Fine Arts Antwerp © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW, photo: Hugo Maertens  

https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/

 

 

Datum:
7 september 2017 / 14 januari 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1