De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 37 - Carla van Slooten

Ik zag het werk van Carla van Slooten in de Hallen, in Galerie Beeldend Gesproken. Het waren ‘dagboektekeningen’, met veel Amsterdamse elementen en veel naakt. 

Het maken van dagboektekeningen is voor Carla van Slooten een ontdekkingsreis, een energiestroom die op papier wordt gezet. Dagelijkse ervaringen in de buitenwereld of dingen die zich in haar binnenwereld afspelen, legt ze vast in tekeningen, waaraan ze vaak teksten toevoegt.

Binnen- en buitenwereld

Carla van Slooten is gefascineerd door de relatie tussen binnen- en buitenwereld: “Wat we in onze binnenwereld hebben, speelt zich ook af in de buitenwereld. Naarmate je jezelf beter kent, kun je een ander beter begrijpen en kun je de wereld met een open geest tegemoet treden.”

De expositie was een reis in de binnenwereld van de kunstenaar, we lezen haar getekende en geschreven gedachten die vorm hebben gekregen in haar unieke stijl. Het veel voorkomende naakt in haar werk staat voor puurheid, het wezenlijke van de mens, de naakte waarheid. 

Ik maakte een afspraak met Carla van Slooten om meer over haar en haar werk te weten te komen. Bij Bagels & Beans in de Haarlemmerdijk vertelt ze dat de expositie bij Beeldend Gesproken, waar ze al vanaf 2004 bij is aangesloten, niet haar eerste solo expositie is. 

Artistieke familie en scholing

Carla komt oorspronkelijk uit Haarlem en groeide op in een artistieke familie. Ze stond model voor diverse kunstenaars en kreeg al tot haar zevende les van oom Ab die haar onder andere schoolde in het natekenen van voorwerpen. Ook nam hij haar mee naar het Frans Hals Museum. De kiem voor de beeldende kunst was al vroeg gelegd. 

Tot haar 19e  jaar  kreeg Carla  les in stillevens maken in aquarel en in olieverf van Joop Stoffels, die haar ook meenam naar buiten om te schilderen of te aquarelleren. Carla kreeg ook les op de tekenclub in Haarlem van meneer Belmer. Hier leerde ze portrettekenen en modeltekenen. Carla ging een keer per week naar een cursus op De Rietveld en tot haar 21e kreeg ze les op de Mode Academie De Schans in Haarlem. Vijf jaar ging ze naar Artibus, de latere HKU, de Hoge School voor de Kunsten Utrecht.

Wat ze hier onder andere leerde was hoe je iets op papier gaat zetten. “Je moet het groot houden en een horizontale verdeling in drieën maken, van licht naar donker.” Wel open plekken houden. En verder leerde ze hoe je het palet opbouwt. “Aardekleur, okergeel, Van Dijk’s bruin, cadmium geel, cadmium oranje en cadmium rood,  hoekers groen, ultramarijn en kobalt blauw.”

Het grote gebaar 

Met olieverf is het palet weer anders. Het grote gebaar is belangrijk. “Werk met je hele arm. Anders wordt het pietepeuterig, en zie je te veel details. Hou ’t groot en zet de essentie van iets op het doek en haal dat naar voren. Het ene element is verder weg dan het andere. Het doek is in lagen opgebouwd.  Houd de ‘gulden snede’ in de gaten, het licht en donker in balans. En als het doek droog is, draai ’t om. Kijk goed, wat zie je? En wat is de kern? Als je bloemblaadjes geschilderd hebt, zie je de karaktereigenschappen ervan.”  

Carla: “Het is een soort reis. Als ik creëer, ben ik met twee, drie werken tegelijk bezig. Als je het gedaan hebt, dan draai je het even om, om afstand te houden. Het merendeel van het maken is kijken. Het werk geeft aan je aan wat je doen moet. Het ding heeft eigen identiteit genomen. Op een gegeven moment wordt er niets meer aangegeven, dan is het af. Ik doe het geconcentreerd en intuïtief. Gemiddeld ben ik met een werk een maand bezig, maar het heeft ook wel een jaar geduurd.” 

Sleutelwerk 

Kan Carla een sleutelwerk aanwijzen? Ze blijkt heel veel sleutelwerken te hebben. “Alle werken gaan over mijn leven, over wat ik ervaar in mijn binnenwereld, mijn emoties en gedachten. En zoals Monique Cornelissen van Beeldend gesproken al zei: ‘Wat we in onze binnenwereld hebben, speelt zich ook af in de buitenwereld.’” Zie ook de video naar aanleiding van het overlijden van haar schoonmoeder.

Twee werken van Carla van Slooten zijn opgenomen in collectie van het Dolhuys / Hermitage Museum. Ze is ook betrokken bij The Living Museum in Bennebroek / Vogelenzang. “Dat is een idee voor een creatief centrum. Dertig jaar geleden werd het opgericht in New York. De mensen zelf runnen de boel, er zijn vrijwilligers en ook professionals. Ik kom er wel eens aanwaaien. Ik ga daar tekenen en  schilderen. Er komen mensen die veel hebben meegemaakt. Er is daar ook een groep expositie.”

In de Outsider art Gallery, onderdeel van De Hermitage, heeft ze twee jaar geleden meegedaan aan een groepsexpositie. Daar hingen zes werken van haar. Twee werken zijn opgenomen in de Collectie Hermitage / Dolhuys. Als stadskunstenaar is ze opgenomen in het Stadsarchief Amsterdam ovv Carla van Slooten.

Bewustwording

En voorts dicht ze. Er is een gedicht van haar opgenomen in een bundel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam / OBA, “Een ode aan mijn oma en aan mijn schoonmoeder.”

Carla: “Ik teken veel buiten. Huizen, bomen, mensen, portretten.” Ze doet ook naaktmodellen en bodypaint. Buiten tekenen en schilderen is nodig om binnenwereld goed te kunnen schilderen. Vanuit de oefeningen, in kleine en grote schetsboeken ontstaan de dagboektekeningen.

Tot slot: “Het centrale thema in mijn werk is het leven zelf. De kern van mijn werk gaat over bewustwording. En dat je als mens zelf verantwoordelijk bent voor je leven en de keuzes die je daarin maakt. Waar verbind ik mijzelf mee? Met mijn positieve of met mijn negatieve gedachten?”

Afbeeldingen

Afbeeldingen: 1) Opening van de nieuwe Outsider Art Gallery op 4 augustus 2016. In de groepstentoonstelling hangen 4 werken van Carla. Ze leest in een zwarte jurk een gedicht voor. Josien Vogelaar, degene die Bert Schoonhoven als directeur is opgevolgd, staat naast haar, 2) Sterven schoonmoeder, 3) Verdriet, 4) en 5) opgenomen in collectie Dolhuys / Outsider Art Museum, 6) 7 mei 2017, Eervolle Vermeldings Prijs bij Beeldend Gesproken, 7) Pillenbrug 1989-1990, getekend op locatie. Is in 2016 opgenomen bij het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam, 8) Gedichten en Berichten van het Open Podium OBA Amsterdam, 9) en 10) De Wallen, Amsterdam, 11) Getekend op paneel, Onderdrukking, 12) Binnenwereld, Ik ben het zat!,  13) Bewustzijn, de Binnenwereld, 14) Opening de Nieuwe Outsider Art Gallery, 4 augustus 2016 

http://www.carlavanslooten.net/ 

 

 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0