Jean Brusselmans in het Gemeentemuseum

Onlangs was de perspresentatie van het werk van Jean Brusselmans (1884-1953) in het Gemeentemuseum. Het werk van deze schilder kon me wel bekoren. Toen ik de schilderijen zag hangen was het alsof ik door het album ‘Kuifje in België’ wandelde. Dezelfde klare lijnen als Hergé. Alleen Kuifje en Kapitein Haddock ontbraken, maar daar kregen we de echtgenote van de schilder, en de schilder zelf voor terug. Mevrouw Brusselmans had een schitterende jurk, zwart-wit geblokt. We zien de jurk een aantal keren.  

Het landschap van Kuifje, dat van het Pajottenland is er alom. Lichte heuvels, heggen en akkers.

Canapé

In de winter is het kaal en ligt er sneeuw, in de zomer is het idyllisch, met mooie wolken en af en toe een stevige regenbui. Jean Brusselmans ging elk jaar naar de kust en schilderde daar de duinen en de vuurtoren van Oostende. Naast aandacht voor buiten is er aandacht voor binnen, het interieur met een canapé, meestal met mevrouw Brusselmans erop, bloemen in een vaas en mooi aardewerken borden boven de kast en aan de muur. Af en toe ging de schilder naar de zolder, ik vermoed om te schilderen.

Benno Tempel, directeur, vertelde dat zijn museum een mooie collectie Belgische kunst had, met werk onder andere van Permeke, Tytgat, Gustave van de Woestyne en Gustave De Smet, maar dat er helaas geen Brusselmans bij zat. Er waren de laatste jaren ook diverse tentoonstellingen geweest van Belgische kunstenaars, bijvoorbeeld van Van Rysselberghe, Vantongerloo, Wéry, Op deBeeck, Tuymans en Van de Velde. Twee jaar geleden werd Tempel gebeld. Jan Dibbets aan de lijn. ‘Ken je een zekere Jean Brusselmans?’ ‘Natuurlijk ken ik ‘m.’ ‘Die past perfect in jouw museum.’ Daar was Tempel het mee eens. En zo begon het.

Wallpower

De periode eind 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog was een bloeiperiode van de Belgische kunst. “Een bloeiperiode die zich bewust was van de traditie (..) Wat Brusselmans’ schilderijen vooral zo uniek maakt, is het sterke licht-donker contrast, waardoor de zwaarte, zo kenmerkend voor de andere Belgische schilders uit het interbellum, plaatsmaakt voor de suggestie van licht. Daarmee is Brusselmans vooral een schilder die anders durfde te zijn.”

In de catalogus is een gesprek van Hans Janssen, conservator met Jan Dibbets over Brusselmans te lezen, daarnaast een artikel van Rudi Fuchs over de kunstenaar en een kunsthistorisch verhaal van Janssen over ‘Het visuele motief bij Jean Brusselmans’. Tempel: “Voor het eerst kan het Nederlandse publiek kennisnemen van het werk van deze kunstenaar. Zijn schilderijen hebben een ongelooflijke ‘wallpower’.” Kijk ook naar Brusselmans handtekening onder ieder schilderij: groot en duidelijk met prachtige krullen. 

Afbeeldingen

1) La Tempête (De Storm), 1936, olieverf op doek, 147 x 147 cm, privé collectie, 2) Jean Brusselmans, ca. 1954 Archief Tony Herbert / Herbert Foundation, Gent , 3)  Zonnig Brabants landschap, 1940 Olieverf op doek 98 x 103 cm Groeningemuseum , 4) Le Phare d'Ostende (De vuurtoren van Oostende), 1936 Olieverf op doek 84 x 100 cm Stedelijk Museum Amsterdam, 5) Dame au canapé (Dame op sofa), 1937 Olieverf op doek 150 x 150 cm Stedelijk Museum Amsterdam, 6) La Moisson (De oogst), 1934 Olieverf op doek 150 x 150 cm Musée des Beaux-Arts de Liège     

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/jean-brusselmans

Datum:
17 februari 2018 / 10 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0