Historisch Stadsspektakel in Vlaardingen

Op 15 en 16 juni 2018 dompelt heel Vlaardingen zich onder in middeleeuwse sferen. Frank Tomeï, cultureel entrepreneur, ziet het al voor zich: “Wie die dagen door de binnenstad loopt, waant zich in de middeleeuwen, zo ‘echt’ moet het eruit zien.”

Stichting Vlaardingen 1018 doet dat niet alleen. “We werken samen met inwoners, organisaties en bedrijven en iedereen die een goed idee indient.” Frank is ervan overtuigd dat de stad er een onvergetelijke belevenis van maakt.

Zegetocht Dirk III

Het spektakel start met de man die duizend jaar geleden geschiedenis schreef. Graaf Dirk III krijgt als overwinnaar van de Slag bij Vlaardingen op vrijdagavond een warm onthaal. Hij betreedt in vol ornaat het middeleeuwse Flardinga, met een stoet paarden en karren in zijn gevolg. De zegetocht loopt van het Oranjepark naar het Veerplein, één van de drie belangrijke feestlocaties.

Waar: van het Oranjepark naar het Veerplein
Wanneer: vrijdag 15 juni, start 19:30

Muziektheaterspektakel

Na aankomst van Dirk III start het muziektheaterspektakel op het Veerplein. Vertellers nemen het publiek mee in een verhaal over de Slag bij Vlaardingen, maar dan in een modern jasje. Wim Staessens heeft hoge verwachtingen: “Het is niet helemaal hetzelfde, maar we denken een beetje aan The Passion op z’n Vlaardings. Links wordt gezongen, op het podium staan dansers en rechts loopt misschien wel een drumband met een middeleeuwse knipoog voorbij.” Iedereen kan komen kijken, maar meedoen mag ook! De organisatie zoekt verenigingen, zangers, acteurs, dansers en jongleurs die aan dit spektakel willen meewerken. In januari 2018 starten de repetities.

Waar: Veerplein
Wanneer: vrijdag 15 juni, 20:45 - 22:00 uur
Aanmelden: Claudia van Hulst, claudia@stadsgehoorzaal.nl

Flardinga Ridderspelen

Ridders waren strijders. Wie dat zelf wil ervaren, komt naar de ridderspelen op de Westhavenplaats. Teams vanuit alle buurten en wijken strijden daar tegen elkaar. Frank Tomeï: “De teams krijgen een café aangewezen op het horecaplein, dat is hun kasteel. Kinderen en volwassenen nemen het vanuit die kastelen tegen elkaar op met boogschieten en zwaardvechten of met iets eenvoudigers als armpje drukken. Een team bestaat uit buurtgenoten, vrienden of werknemers van een bedrijf. Het kan ook een voetbalvereniging of een scoutingclub zijn. Wie durft?”

Waar: Westhavenplaats
Wanneer: vrijdag 15 juni, 19:00 - 24:00 uur, en zaterdag 16 juni, 10:00 - 24:00 uur

Middeleeuws culinair bacchanaal

Feesten en strijden maakt hongerig. De Markt rond de Grote Kerk is de eetzaal van het spektakel. Op het plein staan lange tafels waar je kunt aanschuiven voor een culinair bacchanaal. Wie zich daarvoor inschrijft, krijgt een plank om bij de verschillende aanbieders langs te gaan. Frank: “Geheel in stijl natuurlijk, met hompen brood en Vlaardings bier. De horeca op de Markt doet mee. We verwachten ook een palingrokerij en er draait zeker ergens een varken aan het spit.” De geschiedenis is hier het hele weekend tastbaar. “Er klinkt muziek binnen en buiten de kerk, en een bont gezelschap van acrobaten, narren en waarzeggers trekt langs. Je kunt je zelfs vergapen aan een middeleeuwse trouwstoet.”

Waar: Markt, rond de Grote Kerk
Wanneer: vrijdag 15 juni, 17:00 - 24:00 uur, en zaterdag 16 juni, 10:00 - 24:00 uur

Middeleeuwse markt

Wil je niets missen, dan volg je gewoonweg de middeleeuwse markt. Deze braderie met kramen, tenten en kampementen verbindt de belangrijkste locaties met elkaar: van het Veerplein via de Markt naar de Westhavenplaats. Ambachtslieden laten hun kunsten zien en handelaars prijzen hun waren aan. Mag jouw middeleeuwse nering niet ontbreken? Meld je dan snel aan!

Waar: Veerplein, Markt en Westhavekade
Wanneer: vrijdag 15 juni, 16:00 -23:00 uur, en zaterdag 16 juni, 10:00 - 24:00 uur
Aanmelden: Martin Kreekel, viking.kreekel@gmail.com

Muziekprogramma

Op het Veerplein kun je genieten van optredens van lokaal, regionaal en nationaal bekende artiesten.

Waar: Veerplein
Wanneer: zaterdag 16 juni, 10:00 - 24:00 uur

 

Datum:
15 juni 2018 / 16 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0