Slot Loevestein (Poederoijen)

Horizontal tabs

Beschrijving

Slot Loevestein is bij de meeste Nederlanders wel bekend als de plek waar Hugo de Groot uit wist te ontsnappen in een boekenkist. Toch kende het kasteel heel wat meer gevangenen, die nooit zoveel geluk hebben gehad als Hugo.

In opdracht van ridder Dirc Loef van Horne werd er rond 1358 begonnen met een kleine woontoren. Tien jaar later stond er een stenen kasteel: Loevenstein, oftwel het stenen huis van Loef. De graaf van Holland zag graag een fort dichtbij het vijandige Gelre en nam Loevestein in 1372 over van zijn leenman Loef. Sinds die tijd woonden er kastelijnen. Loevenstein is maar één keer belegerd, nota bene door de graaf van Holland zelf nadat een rebelse kastelijn zich in het fort had teruggetrokken. Toen de troepen van de graaf het kasteel na twee weken binnendrongen bleek die kastelijn al lang gevlucht te zijn naar Gelre.

In geuzehanden

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel versterkt met Spaanse troepen. Onder leiding van Herman de Ruijter wist een kleine groep geuzen Loevestein toch met een list in te nemen. Ze verkleedden zich als monniken, werden door de katholieke kasteelheer binnengelaten en namen eenmaal binnen het kasteel over. Lang hielden ze het niet vol en pas twee jaar later kwam het slot definitief in handen van de Nederlandse opstandelingen. Willem van Oranje liet de verdedigingswerken rondom het kasteel versterken en moderniseren. Loevestein zelf heeft dan weinig functie meer als een fort. Hij liet het ombouwen tot een gevangenis. Alleen krijgsgevangenen en politieke gevangenen werden hier opgesloten.

Gevangenen van stand

De bekendste van deze gevangenen is ongetwijfeld Hugo de Groot, die hier vanaf 1619 gevangen werd gehouden om zijn religieuze opvattingen en ontsnapte in een boekenkist. Naast remonstranten als De Groot werden ook politieke tegenstanders van de stadhouder, corrupte regenten en zelfs een Engelse admiraal (George Ayscue) hier opgesloten. Het gebruik van Loevestein liep met verloop van tijd langzaam terug tot er in de 18e eeuw nog amper een gevangene te vinden was.

Waterige hindernis

Onder de Franse overheersing blijft het kasteel een krijgsgevangenis, dit keer voor vijandige soldaten. Na het terugtrekken van de Fransen besloot koning Willem I in 1815 dat er een nieuw verdedigingsstelsel moest komen dat vijandige troepen voor een keer wel buiten kon houden. Deze Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte op slimme manier gebruik van het Nederlandse landschap om grote gebieden onder water te laten lopen om zo marcherende legers tegen te houden. Loevestein werd als fort opgenomen in die linie en uitgebreid met enkele versterkingen. Zo stamt de kazemat bij het slot uit 1882-1883.

Restauratie 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd een aantal keer in paraatheid gebracht, zoals tijdens de Frans-Duitse Oorlog en de Eerste Wereldoorlog, maar is nooit gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd duidelijk dat de linie weinig militaire waarde meer had in het tijdperk van vliegtuigen en bommen. Na de oorlog riep de Nederlandse regering Loevestein uit tot een nationaal monument. Een grootscheepse restauratie volgde. Sindsdien kunnen bezoekers weer even terug naar de tijd van ridder Loef of Hugo de Groot.

 

 

 

 

 

 

 

Adres

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Openingstijden

Mei - september (incl. mei- en zomervakantie) Dinsdag - vrijdag 11.00 - 17.00 uur Zaterdag, zondag & maandag 13.00 - 17.00 uur Oktober en april Zaterdag & zondag 13.00 - 17.00 uur November - maart Zaterdag 12.00 - 16.00 uur Zondag 13.00 - 17.00 uur Schoolvakanties (m.u.v. mei- en zomervakantie) Dagelijks 13.00 - 17.00 uur Op 27-28 december en 5-6 januari is Slot Loevestein van 17:00 tot 21:00 geopend. Feestdagen Koninginnedag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag 13.00 - 17.00 uur Hemelvaartdag, 2e Paasdag en 2e Pinksterdag 11.00 - 17.00 uur Kerst, Oud- en Nieuwjaarsdag gesloten.

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1