100 jaar Nieuwe Haagse School

De manifestatie 100 jaar Nieuwe Haagse School verankert de stoere expressieve architectuurstijl in de huidige stad.

Manifestatie

In 2018 is het 100 jaar geleden dat de architectuur van de Nieuwe Haagse School zich manifesteerde. In het jubileumjaar is er extra aandacht voor de grote reeks iconische gebouwen en monumentale stadsbeelden van hoge kwaliteit in deze karakteristieke stijl.

Elementen uit de architectuur van De Stijl, Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de stroming bij elkaar. De strakke lijnen en geometrische volumes van de Nieuwe Haagse School vormden, meer dan de Amsterdamse School, de aanzet van de moderne architectuur.

De architectuurstijl uit het interbellum van de 20e eeuw is te vinden in wijken als Benoordenhout, Marlot, Laak, Rustenburg-Oostbroek, Bomenbuurt, Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt en Bezuidenhout-oost.

Excursies, tentoonstelling en publicaties

In het jubileumjaar kun je de bijzonderheden van de Nieuwe Haagse School leren kennen door deelname aan verschillende excursies, debatten en lezingen en de tentoonstelling in het Atrium van het stadhuis te bezoeken. En in juni verschijnt de publicatie ‘100 jaar Nieuwe Haagse School – De toekomst van het verleden’ van architectuurhistoricus en Nieuwe Haagse School expert Marcel Teunissen.

Ankerpunten in 2008

Centraal staat de betekenis van de Nieuwe Haagse School voor de huidige stad en haar opgaven voor de toekomst, zoals verduurzaming en verdichting. De innovatieve woonhotels en de manier waarop de gemeente zorgde voor een harmonieus samenhangend stadsbeeld, zijn een inspiratiebron voor de huidige ontwikkeling van Den Haag.

https://www.nieuwehaagseschool.nl/

Datum:
29 mei 2018 / 30 september 2018

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0