Ontwerp een sieraad en ontdek de professionele 3D printer in het CODA Museum

Met de ontwikkeling van 3D printing, lasercutting en digitale ontwerptechnologieën is er vanuit een nieuwe invalshoek aandacht voor materiaalgebruik in sieraadvormgeving. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling Ruw & Rauw in CODA Museum Apeldoorn (5 augustus t/m 28 oktober 2018) krijgen bezoekers de kans kennis te maken met de professionele 3D printer Stratasys Object 260 Connex 3.

Deze Multi Poly Jet 3D printer spuit minuscule druppeltjes vloeibaar polymeer op een platform. Zodra het materiaal is neergelegd, wordt het met UV uitgehard zodat de nieuwe laag zich aan de voorgaande kan hechten. CODA geeft een aantal workshops die deelnemers kennis laat maken met de mogelijkheden van de printer.

Digitaal boetseerprogramma

Tijdens de workshop bezoeken deelnemers de tentoonstelling Ruw & Rauw en bestuderen zij de structuren, texturen en de verschillende vormen van herhaling in de tentoongestelde sieraden. Een demonstratie van de Stratasys Polyjet 3D Printer geeft inzicht in de ontwerpmogelijkheden van deze 3D printer.

Aansluitend wordt er in CODA FabLab een driedimensionaal ontwerp gemaakt met een digitaal boetseerprogramma en een bewerkbare massa digitale klei. Afhankelijk van het gemaakte ontwerp kan er ook gewerkt worden met geometrische vormen. Na afloop van de workshop bestaat de mogelijkheid het ontwerp te printen met de 3D printer.

Tentoonstelling Ruw & Rauw in CODA Museum Apeldoorn

Van onbewerkt hout, gepolijst staal, tactiel papier en mat tin tot gehamerd brons en glas in ijzerzettingen; de tentoonstelling Ruw & Rauw in CODA Museum toont van 5 augustus tot en met 28 oktober 2018 een selectie objecten die het uiteenlopende materiaalgebruik in sieraadvormgeving in beeld brengt. Hoewel sieraden vervaardigd van edelmetalen en edelstenen lange tijd een reflectie zijn geweest van rijkdom en status, zijn ook sieraden van brons, ijzer en glas al sinds de Oudheid populair.

Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw worden voor het eerst sieraden ontworpen die verder reiken dan statussymbool en vanaf de twintigste eeuw wordt er meer en meer geëxperimenteerd met ongewone materialen, al zal het tot de jaren zestig duren totdat deze materialen een definitieve plek veroveren in de sieraadvormgeving.

Vanaf de jaren zeventig ontstaat er niet alleen een ongekende vrijheid in materiaalgebruik maar is er ook ruimte voor een andere benaderingen. Recente ontwikkelingen laten zien dat het accent grotendeels ligt op de individuele strategie van de maker, zowel met betrekking tot vorm als materiaal. Ruw & Rauw toont een selectie uit de CODA collectie.

Praktisch – Workshop Ruw & Rauw

Data:           Donderdag 6 september, 4 oktober en 25 oktober

Tijd:                Van 18.30 tot 20.30 uur

Plaats:            CODA Museum en CODA FabLab

Kosten:           € 12,50. Dit is exclusief de eventuele materiaalkosten, deze zijn afhankelijk van het gemaakte ontwerp

Software:      Sculptris

Deelnemers:  Er is per workshop plek voor maximaal 8 personen. De workshop heeft doorgang bij een minimaal aantal aanmeldingen van 4. Deelnemen aan een van de workshops? Meldt u aan via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl o.v.v. Ruw & Rauw Workshop en de gewenste datum.

Liever eerst een kijkje nemen? Dat kan! De werking van de Stratasys 3D wordt elke vrijdagochtend om 11u in CODA Museum gedemonstreerd.

Het filmpje op www.coda-apeldoorn.nl/rr laat de 3D printer in actie zien.

Een voorbeeld van 3D printen van sieraden in Amerika:  

Datum:
6 september 2018 / 25 oktober 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0