De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 50 - Jung Hyun Oh

Jung Hyun Oh is geboren in Seoul, Zuid-Korea, maar woont sinds 2011 in Nederland. Vanaf 2016 woont en werkt hij in Amsterdam. Onlangs had hij zijn eerste solotentoonstelling in Nederland, ‘Fragmentarische gedachten’ in de MLB Galerie in Amsterdam. Ik sprak met Jung in de galerie over zijn ideeën en kunstwerken.  

Jung’s schilderijen bestaan uit omlijnde gekleurde fragmenten die tezamen een eenheid vormen waarin je van alles kunt herkennen, van personen tot dieren tot zelfs een compleet continent. In zijn werk Ecstasies (2017) zag ik even het Amerikaanse continent. 

Fragmenten

Die aanpak vloeit voort uit Jung’s kijk op de mens. Jung: “In mijn zienswijze bestaat ieder wezen uit kleine delen of vlakken. Ik pas dit idee op een abstracte manier toe op mijn werk. Mijn werken vertellen over mijn manier van kijken en denken over elementen en fragmenten van het wezen in ons leven.” Zijn voornaam heeft hij gemeen met de achternaam van Carl Jung, de grondvester van de analytische psychologie en de uitvinder van de ‘archetypen’. Jung kent hem en zijn werk. “Ik houd van Carl Jung en zijn manier van kijken.”

Jung Hyun Oh pakt in zijn werk de elementen op en gaat die vervolgens vervormen en monteren. “Op een methodologische manier probeer ik bepaalde ambigue vormen te creëren, die vormen zijn atypisch. Elk werk beschikt over zijn eigen zingeving. Ik wil de toeschouwer niet dwingen om een bijzondere betekenis te lezen in mijn werk. Het krijgt verschillende interpretaties door verschillende toeschouwers. Omdat iedereen zijn eigen gedachten en ervaringen heeft in het leven, komt de betekenis van de kunst uit het stuk zelf.”

Twee- en driedimensionaal

Om zijn ideeën te realiseren maakt hij zowel tweedimensionaal werk (tekeningen en schilderijen)  als driedimensionaal werk. Bij dat laatste maakt hij gebruik van diverse materialen, als verf, gips, metaal en klei. In de vensterbank staat een werk dat lijkt op een wortelstelsel, waarbij de wortels zich vertakken en op een labyrintische manier weer naar binnen keren. Het is gemaakt van gips dat hij met pigmenten verschillende kleuren heeft gegeven.

Sleutelwerk

Heeft hij een sleutelwerk, een richtinggevend werk? Die heeft hij. Het sleutelwerk op de tentoonstelling is ‘Ecstasies’. “Het begint met mijn chaotische verbeelding, ik heb veel woorden en gevoelens in mijn hoofd die ik wil omzetten naar lijnen. Ik maak veel schetsjes en daarvan kies ik er een uit om op verder te gaan. Er is veel spontaniteit, mijn hand gaat vanzelf. Het is een strijd tussen open en dicht, bewust en onbewust, vrijheid en beperking.” De lijnen op het schilderij trekt hij pas op het laatst. Zie: https://vimeo.com/301592343

Een ander sleutelwerk is ‘Somnambulism’ (Slaapwandelen) (2015). We zien een soort grote beer die met zijn handen vooruit slaapwandelt. “Het is de eerste van een reeks met het gebruik van een geometrische compositie. Ik probeerde op een andere, directere manier te schilderen. Het oorspronkelijke idee komt uit een ervaring die ik had toen ik zes maanden in een onveilig land woonde vanwege het werk van mijn vriendin. Het was daar niet veilig om alleen buiten de muren van onze compound te lopen. Vandaar kwam een groot verlangen op naar vrijheid. Ik fantaseerde over buiten wandelen in de velden. De scene omvat een groteske figuur die een helm draagt of een masker met vleugels, en die wandelt in een bloemenzee. Veel mensen zie een beertje in de afbeelding. Dat was niet mijn oorspronkelijke bedoeling, maar het is niet belangrijk dat het deze vorm heeft gekregen. Ik genoot en geniet ervan, en dat nog meer als ik andere mensen ervan zie genieten. Het is een groot werk, twee meter hoog, het hangt in mijn atelier.”

Milaan

Jung Hyun Oh volgde in Korea de Kunstacademie. Die maakt daar deel uit van de universiteit. Naast kunstvakken volgde hij ook vakken als filosofie, economie en sociologie. Na vier jaar behaalde hij een Bachelor bij de afdeling Craft & Design. Vervolgens behaalde hij ook een Master of Fine Arts in Ceramics. Hij richtte een eigen keramiekatelier op. Na een paar jaar wilde hij zich verder specialiseren in de beeldhouwkunst. Daarvoor ging hij naar Europa, naar de Accademia di Belle Arti di Brera, een fameuze kunstacademie in Milaan. Die opleiding duurde vier jaar. “Ik had goede docenten, onder andere de supervisor Filippo Scimeca.”  

Broedplaats voor creatieven

Voor de liefde kwam hij naar Nederland. Amsterdam trok ook vanwege kunstenaars die er vandaan kwamen als Karel Appel en andere Cobra-kunstenaars, en ook Rembrandt. Zijn atelier bevindt zich in een broedplaats voor creatieven, Stichting Xpositron, in Amsterdam Sloterdijk. Zie: http://xpositron.nl/

“Amsterdam is een bijzondere stad” zegt Jung tot slot, “maar lang niet zo druk als Seoul met zijn bijna 10 miljoen inwoners.” Ieder jaar gaat hij even terug naar Zuid-Korea.

Afbeeldingen

1) “Ecstasies”, acryl op jute, 100 x 150 cm, 2) “Teddy”, 2018, acryl op jute, 60 x 90 cm, 3) “Face” 2018, acryl op jute, 60 x 70 cm, 4) “Torso”, 2018, acryl op jute, 60 x 70 cm, 5) “Wounded-I”, 2018, acryl op jute, 60 x 100 cm , 6) “Connection”, 2018, acryl op jute, 100 x 120 cm , 7) “Night Flight”, acryl op jute, 120 x 90 cm, 8) “Sympathy”, acryl op jute, 120 x 140 cm , 9) “Freefall”, acryl op jute, 100 x 90 cm , 10) “Somnambulism”, acryl op linnen, 120×200 cm, 11) “Daydream”, steel-mesh, textile, plaster, pigment, acrylic, lacquer, vinavil, 47 x 117 x 57 cm , 12) “Blue Janus”, steel-mesh, textile, plaster, pigment, lacquer, h. circa 113 cm, 13) inkt op papier, 14.8 x 21 cm, 14) portret Jung H. Oh

www.ohjunghyun.com
http://xpositron.nl/huurders/jung-hyun-oh/
https://mlbgalerie.nl/expo-1118/ 

https://bit.ly/2CiKvfY 

 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0