NOTHING BUT THE TRUTH - Dedicated to Anna Politkovskaya

Dedicated to Anna Politkovskaya is de titel van de serie schilderijen van Rotterdamse schilder Peter Koole. Op 7 oktober 2006 werd de Russische journaliste Anna Politkovskaja voor de entree van haar appartement in Moskou vermoord. Peter Koole heeft hiermee een monument voor Politkovskaja gerealiseerd, een poging om haar niet te doen vergeten. In Kunstenlab wordt deze belangrijke en omvangrijke serie voor het eerst in samenhang getoond.

Portret en boeken

Het is geen vrijblijvend eerbetoon. De schilderijen van Peter Koole doen een beroep op onze betrokkenheid en schuldvragen worden aan de orde gesteld. Het werk is met veel liefde en aandacht gemaakt; maanden- en jarenlang is er door Peter Koole aan geschilderd. En dát maakt het overtuigend.

Peter Koole toont onder meer een ontroerend portret van Politkovskaja op latere leeftijd, geschilderd boven een stapel met haar boeken, haar nalatenschap. Ernaast hangt een beschilderde Russische vlag, NOTHING BUT THE TRUTH, een uitspraak die haar levenshouding weergeeft.

Anna Politkovskaja schreef (de laatste zeven jaar voor de Novaja gazeta) over de tweede Tsjetsjeense oorlog. Over hoe het Russische leger huishield, over verdwijningen en martelingen, plunderingen, over corruptie en zelfverrijking, het Comité van Soldatenmoeders, de gijzelingen in het Doebrovkatheater en in Beslan. In haar artikelen stond Politkovskaja aan de kant van de verdrukten, zij had oog voor het persoonlijke verhaal. Alles met een groot besef van moraal en rechtvaardigheid. Met een onvoorstelbare moed probeerde zij de waarheid bloot te leggen, zich bewust van de risico’s en het gevaar. Die houding in Rusland kent een prijs, ze is bedreigd, gearresteerd, vergiftigd en uiteindelijk vermoord.

Persvrijheid

In de tentoonstelling is materiaal te zien van Amnesty International, deze organisatie strijdt wereldwijd voor de mensenrechten en komt op voor de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast tonen we materiaal van Free Press Unlimited. Zij hebben als missie om onafhankelijk nieuws en onafhankelijke informatie beschikbaar te maken en houden voor iedereen, juist voor mensen in landen waar geen of beperkte (pers)vrijheid is. 
Uitgeverij De Geus toont 2 boeken van de journaliste: ‘Poetins Rusland’ en ‘Russisch Dagboek’. 

Opening

De tentoonstelling NOTHING BUT THE TRUTH - Dedicated to Anna Politkovskaya wordt geopend op zondag 3 februari om 16.00 uur door historicus en journalist Raymond van den Boogaard. Aansluitend wordt de tentoonstelling Passing thru the post-truth van TAS geopend.  

https://bit.ly/2T7TFTs

Datum:
2 februari 2019 / 24 maart 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0