‘MOJO backstage, Delftse Meesters in de Muziekscene’ in Museum Prinsenhof Delft

Lang geleden, het was nog in de vorige eeuw, liep ik zelf nog een paar maanden rond in het MOJO-gebouw aan het Noordeinde / de Oude Delft te Delft. Dat was toen Crossing Border zijn bureaus daar een periode ondergebracht had. Een eindje verder in dezelfde werkruimte zaten de mensen van het North Sea Jazz festival, Theo, Sander en Michelle, beneden zaten de jongens van MOJO Concerts en schuin op de tweede verdieping zat George Visser van Mojo Theater. Dan had je nog Scal Langelaan voor de technische aspecten en nog wat mensen, die onder meer bezig waren met het opzetten van iets heel nieuws, wat later Lowlands (A Campingflight to Lowlands Paradise)  zou worden. Ook herinner ik me een maquette in de hal van een Music Hall. Dat zou de Heineken Music Hall worden, een paar jaar later omgedoopt in AFAS.

Nu is er vanaf 12 april in Museum de Prinsenhof in Delft. Het begon allemaal in 1968. Teruggeblikt wordt op vijftig jaar MOJO:  Flowerpower, de Vietnamoorlog die voortwoedt, singles als ‘Waiting For the Sun’ (The Doors), ‘Do it again’ (The Beach Boys) en ‘The Dock of the Bay’ (Otis Redding) komen uit, Martin Luther King wordt vermoord en jongeren komen in opstand in hun verlangen naar vrijheid. Het is in die periode dat Berry Visser het bedrijf MOJO Concerts start op een zolderkamer in Delft.

Delftse meesters in de muziek

Museum Prinsenhof Delft viert vanaf 12 april het vijftigjarig bestaan van deze bijzondere Delftse onderneming met de tentoonstelling MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van MOJO zien en toont hoe het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste festivalorganisator en dé concertpromotor van Nederland. Met deze tentoonstelling, vormgegeven door Peter te Bos laat het museum zien waar een klein land groot in kan zijn.

Gedreven door zijn passie voor popmuziek start Delftenaar Berry Visser in 1968 het eenmansbedrijf MOJO Concerts. Met enige bluf weet hij in Londen meerdere bands te strikken voor het eerste meerdaagse festival van Nederland: het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos. Kort daarna haakt Leon Ramakers aan, eerst als Berry’s assistent en al snel als zijn partner. Samen organiseren zij vele concerten en festivals die tot op de dag van vandaag tienduizenden bezoekers trekken, zoals Lowlands en Pinkpop.

Wereldspeler

Wat ooit begon als eenmansbedrijf in Delft, is uitgegroeid tot Nederlands marktleider in de muziekindustrie met een Amerikaanse wereldspeler (Live Nation) als eigenaar. Sinds het eerste stadionconcert met Bob Dylan is er geen beroemdheid te bedenken die niet door MOJO op het Nederlandse podium is gezet. MOJO bedenkt daarnaast innovatieve oplossingen om het publiek steeds beter van muziek te laten genieten, van dranghekken tot festivaltenten als kathedralen.

De tentoonstelling MOJO Backstage toont hoe MOJO zich in vijftig jaar ontwikkelde tot het succesvolle bedrijf dat het nu is. Bezoekers ontdekken wat er achter de schermen zoal bij komt kijken om een grootschalig muziekevenement te organiseren, maar kruipen ook in de huid van de artiest.

Originele affiches, videoclips, toegangsbewijzen en foto’s nemen de bezoeker mee op een trip down memory lane. In Virtual Reality krijgen ze een backstage-ervaring bij een concert van Nederlands populairste rapper Ronnie Flex in AFAS Live. De expositie is vormgegeven door Peter te Bos, leadzanger van de band Claw Boys Claw en jarenlang verbonden aan MOJO als vormgever voor Lowlands.

De donkere kant

De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien in een maatschappelijke context met naast euforie ook aandacht voor de donkere kant van de muziekindustrie. Berry Visser maakt daarvoor van de binnentuin van het museum een begraafplaats.

De tentoonstelling richt zich met name op muziek- en festivalliefhebbers van alle leeftijden. Voor de bezoekers zijn er verschillende activiteiten en evenementen ontwikkeld. Zo is er een apart onderwijsprogramma en kunnen bezoekers speeddaten in een tentje.

Afbeeldingen

1) Lowlands, 2018, Gorillaz, Fotograaf Bart Heemskerk, 2) Holland Pop Festival, 1970
Nationaal Archief, Anefo , 3) Berry Visser en Leon Ramakers, Frans Verpoorten , 4) Rapid Razor Bob naar ontwerp van Peter te Bos, Fotono Photography , 5) Affiche, 1976, Museum Prinsenhof Delft , 6) North Sea Jazz Festival, Fotograaf Joan van Nispen, 7) Lowlands, 2017, Mikkel, Tom Claassen, fotograaf Lucas Gmelig  

https://www.prinsenhof-delft.nl.

Datum:
12 april 2019 / 1 september 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0