De wereld van de Haagse kunstenaar, 99 - Christian Thomsen

In het atelier van Christian Thomsen zie ik een blauwe sculptuur van een Vikingboot met een mast die eruit ziet als een pikhouweel en twee schilden aan de zijkant. Op de boeg staat fier een Vikingstrijder met zijn speer omhoog. Ook de achterkant van het schip staat een klimpaal met bijna bovenaan een rondgang voor bemanningsleden om de vijand in de gaten te houden. 

Uit twee luidsprekers horen we zeegeluiden. Op de rechter luidsprekerbox staat een witte sculptuur van een onthoofde man, maar hij is niet helemaal dood, want hij kan zijn eigen hoofd nog vasthouden in zijn linkerhand. Er achter hangt een grote tekening in zwarte, rode en gele lijnen. Ook een zeetafereel. In de hoge lucht hangen de zeemeeuwen en eronder is een persoon te onderscheiden en ook weer vogels en vogelstaarten. Op een afstandje zie ik dat het blauwe schip past in de tekening. Het zwalkt op klotsende golven. 

De zee

Naast dit schilderij hangen twee andere schilderijen. Op het middelste zien we een visser met een rode puntmuts met een blauwe vis aan zijn haak en er achter een grote witte vogel. En rechts een schilderij met een zwarte achtergrond met een streng kijkende zeemeeuw en een zeester die rechtop staat. Bovenaan de lijst van het schilderij staat een hele rij met speelgoedpoppetjes met strijders met lansen, zwaarden en speren.

Christian Thomsen (Fjørsk),van Deense herkomst geboren in Engeland, opgegroeid in Duitsland en als kunstenaar actief in Nederland licht toe: “De visserman met de rode puntmuts is mijn vader, hij was visser. De grote witte vogel is de moeder, niet alleen mijn moeder, maar de moeder van iedereen, en de blauwe vis ben ikzelf. Je kunt het schilderij persoonlijk interpreteren, maar het staat voor iets groters, het is een verbeelding van de Noordse / Scandinavische mythologie. We woonden ooit vlakbij een fjord.”  

Studio  

Christian Thomsen werkt sinds een paar maanden in een groot kunstenaarspand in het industriegebied de Binckhorst in Den Haag, ‘De Besturing’. Hij heeft een flinke ruimte met veel licht. Buiten zie ik schepen liggen in insteekhavens. Daarvoor woonde en werkte hij in een kunstenaarspand in Scheveningen. 

Hij is blij dat hij de stad uit is, zegt hij. “Ik woon nu in Voorschoten en werk hier. De bus zet me hier keurig af. Het is mooi dat ik nu een aparte woon- en werkruimte heb. Ik houd ook van de rauwe sfeer van dit industriegebied.”  

De verhuizing heeft hem goed gedaan, zegt de boomlange Deen / Europeaan. Hij heeft veel zin in. Hij ging terug naar zijn Scandinavische roots en verdiepte zich in de heidense Noordse mythologie en de geschiedenis van de Vikingen. Mattia Papp is ook erbij, een voormalige medestudent van de Haagse Koninklijke Academie, oorspronkelijk uit Italië. Papp heeft zijn atelier ook in De Besturing, schuin tegenover zijn eigen atelier. 

We nemen er een kijkje. Papp is flink bezig geweest, gezien alle tubes, kwasten en verfstrepen die overal te zien zijn. “We zijn weer met elkaar herenigd. Soms werken we samen, soms ook ’s nachts. Dan spelen we luide Viking en Ierse muziek. Eind maart hebben we in de hal van De Besturing een tentoonstelling en open studio."  

De Noordse mythologie  

“Mijn moeder schilderde ook. Haar schilderijen hingen bij ons thuis aan de muur, onder andere vrouwen met de kop van een zeemeeuw. De zeemeeuw is het symbool van mijn kindertijd, die ik in Duitsland, Beieren doorbracht. Ik ging ook tekenen, kleine figuurtjes op een bordspel. Ik breng het gevoel dat ik toen had weer naar boven. Het is een comfortabel, vertrouwd gevoel.”  

Thomsen verdiepte zich ook in de literatuur: de Edda en de werken van Snorri Sturluson. “De Noordse mythologie verschilt van de christelijke religie. Je kunt het ‘heidens’ noemen. De Scandinavische natuur beheerste het leven van de mensen. Zo ontstond de ‘Viking religie’. De Vikingen voeren met hun boten naar het onbekende. Zo kwamen ze in Engeland, Nederland, Frankrijk, Sicilië, Canada en Amerika. Ik leer veel van die mythes. Ook voor anderen zijn die mythes interessant en van belang.”  

Sleutelwerk  

Heeft hij een sleutelwerk, een werk dat voor een omslag zorgde? Dat heeft hij. Het gaat, hoe kan het ook anders, over de zeemeeuw. Het werk heet ‘In the Garden’. Het is het eerste werk dat hij in De Besturing maakte. Behalve de meeuw zie je op de achtergrond een zwart kasteel. “Ik heb een obsessie met zwarte kastelen. Het komt in verschillende werken terug, altijd op de achtergrond. Het is een verleidelijk mysterie. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat het voor mezelf helemaal duidelijk is wat het betekent. Het verschijnt gewoon op een doek als ik bezig ben. Als ik schilder begin ik meestal met een vaag idee, dat al schilderend, iets duidelijker wordt, maar vaak nog niet helemaal.”  

Praktijk  

Behalve aan de Noordse mythologie is Christian veel dank verschuldigd aan COBRA, de avantgarde beweging van Nederlandse, Belgische en Deense kunstenaars die actief was in de jaren ’40 en ’50. “Speciaal Asger Jorn, ook van Deense afkomst. En ook aan Jonathan Meese, een Duitse kunstenaar van enige tijd later, ben ik dank verschuldigd. Zij schilderen wat uit hun hoofd komt. De houding heeft betrekking op punk. Om niet naar trends te luisteren. Om alleen je eigen weg vooruit te vinden. Dat spreekt mij ook aan, in combinatie met muziek. Ik werk met andere kunstenaars en muzikanten en af en toe doen we performances dat versterkt de doe-het-zelf-beweging. Heel verfrissend en inspirerend!”  

Onder andere doet hij dat in Galerie De Vlieg in Haarlem, een galerie waarmee hij samenwerkt en die jonge opkomende artiesten toont. Christian werkt op dit moment ook samen met HarArt gallery. Een nieuwe gedecentraliseerde gallery. Onlangs voltooiden ze samen een succesvolle show tijdens Art Rotterdam.  

2019

In de maand juli gaat Christian voor drie maanden naar een Art Residency in Berlijn, GlogauAIR Art Residency, die artiesten van verschillende herkomst uitnodigt. “Ik verheug me er op. Ik ben in Duitsland opgegroeid en ik voel de behoefte in Duitsland actief aanwezig te zijn. Ik wil er mijn werk tonen er een netwerk opbouwen.”  

Ten slotte, wat is zijn filosofie? “Christian: “Vertrouw het pad, neem verantwoordelijkheid voor wat je doet. Vecht er ook voor. Maar ‘speel’ ook veel. Besef de rol van kunst en denk na over hoe je ermee kunt spelen. Als je plezier heb in het maken van je werk, krijg je ook goede resultaten. Ik heb vertrouwen in mijn werk en ik ga door.”  

Afbeeldingen

2) Christian Thomsen, 3) Steve And The Fool, Morpheus, 180x80cm, 120x50cm, 2018, Instalation, Woodcut, lacquer, acrylic, cardboard, photo print, textile print, 4) Feral Child, 160x120cm, 2018, Oil, boat lacquer,acrylic resin, ink, linen, 5) Iron Heinrich, 220x200cm, 2017, Boat lacquer, oil, acrylic, ink, linen, 6) Christian Thomsen, Keile, 7) Lizard, 70x40cm, 8) Self Portrait, 160x200cm, 9) Ghost, 10) Ghostrider   

https://www.christianthomsen.eu/
https://web.stagram.com/tag/fjorsk

http://bit.ly/2JeJSst 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0